Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Composiet vlonderplanken leggen

onderconstructie composiet vlonder

Ben je van plan een composiet terras te gaan leggen in je tuin? Wees niet bang, de montage van een composiet terras is heel goed zelf te doen. Met composiet vlonderplanken heb je wel de natuurlijke look van hout, maar niet de vervelende nadelen die houten vlonderplanken kan hebben, maar composiet vlonderplanken hebben nog meer voordelen. Daarnaast is composiet een duurzaam product, want voor jouw composiet vlonderplanken wordt niet specifiek gekapt. Ook de montage van een composiet terras is een stuk eenvoudiger dan de montage van een houten terras.  Ook de beginnende klusser kan een mooie composiet vlonder leggen.

Wist je dat composiet ook wel WPC (wood plastic composite) of HKC (hout kunststof composiet) wordt genoemd? Vlonderplanken met deze benaming zijn dus ook echte composiet vlonderplanken!

Maar waar moet je eigenlijk beginnen wanneer je zelf een composiet vlonder gaat monteren? Lees ten eerste, voordat je met de montage begint de desbetreffende leginstructie rustig door. Zo krijg je alvast een indruk waar de bijgeleverde materialen allemaal voor bestemd zijn en weet je wat je kunt verwachten van de klus.

Tip: Zorg dat er iemand is die je kan helpen bij de klus, vele handen maken natuurlijk licht werk en het versnelt de klus!

Heb je twee linkerhanden, niet zoveel zin of simpelweg geen tijd om zelf een vlonder aan te leggen? Bestel je vlonder dan via ons en laat hem monteren door echte vakmannen! Wil je meer weten over vlonder montage? Lees dan snel onze "vlonder laten aanleggen" pagina.

Download een van onze leginstructies voor composiet vlonders:

Tips om een composiet vlonder te plaatsen

Als je een beetje handig bent, dan kun je een composiet vlonder dus gemakkelijk zelf plaatsen. Natuurlijk moet je wel met een aantal zaken goed rekening houden. Daarom hebben wij enkele tips voor je op een rijtje gezet, zodat ook jij een perfecte composiet vlonder kunt monteren.

Bepaal eerst de plaats waar de composiet vlonder moet komen

Voordat je een vlonder aan kunt gaan leggen, of een tekening kunt gaan maken van het ontwerp van je vlonder, moet je natuurlijk bepalen waar je de vlonder wilt gaan plaatsen. Houd daarbij goed rekening met zaken als zonlicht en schaduw, de afmetingen van de vlonder en de kwaliteit van de grond.

Controleer de grond

Als er bijvoorbeeld veel wortels van bomen en struiken in de grond zitten of als je op de fundering stuit, dan moet je de grond wortelvrij maken of een andere plek voor de vlonder kiezen. Graaf indien nodig ongeveer 20 centimeter grond af. De eerste 10 centimeter bedek je dan met wit zand; dit is voor extra versteviging. Bij zeer harde grondsoorten en vochtige grond is het aan te raden om drainage onder de vlonder aan te brengen. Verzakt je grond of twijfel je over het mogelijk verzakken? Plaats dan altijd een frame van hout.

Bereken hoeveel composiet vlonderplanken je nodig hebtcomposiet vlonderplanken

Voordat je aan de slag kunt moet je weten hoeveel vlonderplanken je nodig hebt. Bij een vlonderplank van 14,5 cm breed kun je dit berekenen door de verhouding 1:7 aan te houden. Voor 1 vierkante meter vlonder heb je 7 meter vlonderplanken nodig. Kies de lengte van de plank die past bij jouw ontwerp, of maak een halfsteensverband. Maak geen wildverband bij de vlonder.

Vind je het lastig om zelf te berekenen hoeveel vlonderplanken en bevestigingsmaterialen je nodig hebt? Je kunt bij ons gemakkelijk het aantal benodigde vierkante meters doorgeven en wij stellen automatisch een composiet all-in totaalpakket voor je samen. Op deze all-in pakketten geldt ook nog eens 10% bestelvoordeel!

Bestel genoeg vlonderplanken

Houd bij het verwerken van de composiet vlonderplanken rekening met een zaagverlies van 5%. Houd altijd een ruime marge aan, want het kan voorkomen dat je in de toekomst nog eens een vlonderplank moet vervangen, wanneer je bijvoorbeeld schade hebt aan je plank. Het is dan handig als je deze nog op voorraad hebt. Schade aan composiet vlonderplanken is vaak te voorkomen, composiet vlonderplanken zijn namelijk gemakkelijk te onderhouden. Wil je hier meer over weten? Lees dan alles betreffende onderhoud en tips voor composiet vlonderplanken.

Plaats worteldoek

Plaats onder je vlonder altijd eerst anti worteldoek. Je voorkomt daarmee dat er onkruid en ander groen onder en door de vlonder heen gaat groeien.

Frame / onderconstructie

Zorg voor een goede onderconstructie. Je kunt een vlonder namelijk niet direct op de grond leggen. Bij een vlakke ondergrond kun je de vlonder prima op composiet onderbalken plaatsen. Bij een ondergrond die niet vlak is kun je het beste houten liggers of aluminium liggers als onderconstructie gebruiken.

Kies de juiste clips

Vlonderplanken dienen 'zwevend' te worden gelegd. Dat wil zeggen dat er dwars onder de vlonderplanken onderbalken geplaatst dienen te worden. De planken liggen niet strak tegen elkaar, doormiddel van de montageclips is de ruimte tussen de planken zo'n 5 á 6 mm en worden de planken vastgelegd op de onderbalken

Goed gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk. Zorg ervoor dat je van te voren al het benodigde gereedschap al klaar hebt liggen. Het is vervelend wanneer je het werk moet onderbreken om alsnog het juiste gereedschap te halen. Dit gereedschap heb je nodig:

  • een grondboor
  • een hamer
  • een (schroef)boormachine
  • een waterpas
  • een zaag
  • een potlood
  • een meetlint/rolmaat

TIP! Maak je terras na plaatsing direct goed schoon. Zo verwijder je al het vuil en stof dat op de plank is gekomen gedurende opslag en transport. Je kunt hiervoor onze universele terrasreiniger voor hout en composiet gebruiken.