Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Composiet vlonderplanken schoonmaken en onderhouden

Wanneer je een mooie composiet vlonder in je tuin hebt liggen, wil je natuurlijk dat je composiet vlonderplanken zo lang mogelijk mooi blijven. Je bent aan composiet niet veel tijd kwijt met onderhouden, maar het schoonhouden van je composiet is wel een pré. Gelukkig kan dit gemakkelijk. Wil je alles weten over composiet vlonderplanken schoonmaken en schoonhouden? Lees dan snel verder!

Composiet Vlonder bruin
Composiet vlonder schoonmaken
 

Hoe maak je composiet vlonderplanken schoon?

In tegenstelling tot een houten vlonder, hoef je composiet vlonderplanken niet te schilderen of te beitsen om ze mooi te houden. Eens per halfjaar je composiet vlonderplanken schoonmaken is ruim voldoende. Je kunt je composiet vlonderplanken gewoon schoonmaken met de hogedrukreiniger, mits je dit doet met een maximale druk van tachtig bar. Volg bij het reinigen steeds de richting van de groeven. De combinatie van een waaiervormige straal (gebruik nooit en vuilfrees) samen met een efficiënte terrasreiniger geeft het beste resultaat. Houd de waterstraal steeds op een veilige afstand om schade te voorkomen. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen om beschadiging te voorkomen.

Top tips voor het schoonmaken van een composiet vlonder

  • Verwijder verontreinigingen en vlekken steeds zo snel mogelijk.
  • Probeer altijd eerst het reinigingsmiddel uit op een niet/weinig zichtbare plaats, voordat je het volledige terras gaat behandelen.
  • Bij gebruik van een reinigingsmiddel dienen de betreffende voorschriften (gebruik en veiligheid) steeds nauwkeurig te worden opgevolgd.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je vlekken en/of beschadigingen krijgt op je composiet vlonder. Vlekken zijn vaak gemakkelijk schoon te maken op composiet vlonderplanken. Zorg er wel voor dat de vlekken niet te tijd krijgen om volledig op te drogen, zodat ze niet in het dek kunnen dringen.

Composiet Vlonder bruin
Composiet vlonder schoonmaken
 

Roestvlekken, hardnekkige vlekken

Gebruik een reinigingsmiddel op basis van fosforzuur om de vlekken te verwijderen.

Olie en vetvlekken

Verwijder onmiddellijk de olie en reinig met een ontvettingsmiddel en warm water. Hardnekkige vetvlekken kun je met een doekje met thinner verwijderen.

Water

Onregelmatigheden in de ondersteuning of onvoldoende ondersteuning kan plasvorming veroorzaken. Voldoende zijdelingse tussenafstand tussen de planken kan de afloop van het water verbeteren. De tussenruimtes tussen de verschillende planken moeten regelmatig vrijgemaakt worden van vuil om de waterafloop te bevorderen. Dit gaat vrij makkelijk met behulp van een plat werktuig (mes, schroevendraaier, etc.)

Schimmel

Wanneer de nodige voedingsbodem en vochtigheid aanwezig zijn, kan er schimmelvorming op elke oppervlakte gevormd worden. Om de schimmel te verwijderen kan gebruik worden gemaakt van in de handel beschikbare reinigingsmiddelen, die natriumhypochloor (bleekwater) bevatten. Voldoende afstand tussen de vlonderplanken en een goede afloop zorgen voor een goede afwatering van het terras.

IJs en sneeuw

Strooizout kan worden gebruikt om ijzel en sneeuw te verwijderen. Spoel, na dooi de zoutresten weg. Behoorlijke hoeveelheden sneeuw dien je regelmatig te verwijderen in verband met mogelijk doorhangen van de terrasplank.

Wijn- en fruitvlekken

Meng bleekwater samen met warm water in de aangewezen hoeveelheden en schrob de vlek grondig.

Kleurvariaties

Een nieuw gemonteerd terras zal, na 10 tot 14 weken blootstelling aan zon en water, verkleuren tot een natuurlijk verweerde kleur. Plaatsen in de schaduw zullen langzamer verkleuren dan zonnige plaatsen.

Brandvlekken

Brandvlekken zijn vrij moeilijk, soms onmogelijk te verwijderen. Lichte brandvlekken kunnen worden verwijderd door met schuurpapier in de richting van de groeven te schuren. Om brandvlekken te voorkomen op composiet is het aan te raden steeds een beschermingstapijt onder de BBQ te leggen.

Krassen

Krassen kunnen worden verwijderd door met schuurpapier in de richting van de groeven te schuren. Het geschuurde oppervlak zal pas na 10 tot 14 weken dezelfde kleur krijgen, zoals de rest van het terras.

Composiet vlonderplanken voor iedere tuin

Nog geen composiet vlonder in je tuin, maar wel benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem dan bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze populaire antraciet composiet vlonderplanken. Ben je op zoek naar composiet vlonderplanken met een echte houtlook? Dan zijn de composiet vlonderplanken met schorsmotief waarschijnlijk helemaal wat je zoekt. Op zoek naar een specifiek merk? Wij verkopen composiet vlonderplanken van Elephant, C-Wood, DuoWood en Eva-last.

Composiet vlonder schorsmotief Composiet vlonderplank vlak antraciet Composiet vlonderplank licht riviera Composiet vlonderplank bruin grove ribbel

Je kunt bij ons heel gemakkelijk zien wat je allemaal nodig hebt met onze composiet vlonder totaalpakketten. Je hoeft alleen in te vullen hoeveel m² je nodig hebt en onze tool berekent hoeveel vlonderplanken, onderbalken en bevestigingsclips je totaal nodig hebt.

Composiet vlonder totaalpakketten


 

Twijfel je nog of je een hardhouten vlonderterras wilt of een composiet vlonderterras? Wij hebben de voor- en nadelen van beide schuttingen voor je op een rijtje gezet, zodat je rustig kunt kijken welk materiaal het beste bij jou past.