Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Onderhoud en tips voor composiet vlonderplanken

Schilderen of beitsen is niet nodig met een composiet vlonder, omdat composiet heel duurzaam en gebruiksvriendelijk is. Wanneer je je composiet vlonderterras wilt gaan schoonmaken, is het belangrijk dat je een mild reinigingsmiddel gebruikt. Je hoeft dus niet met hardnekkige schoonmaakproducten aan de gang te gaan.

Het is mogelijk gebruik te maken van een hogedrukreiniger met een maximale druk van tachtig bar. Volg bij het reinigen steeds de richting van de groeven. De combinatie van een waaiervormige straal (gebruik nooit een vuilfrees) samen met een efficiënt reinigingsmiddel geeft het beste resultaat. Houd de waterstraal steeds op een veilige afstand om schade te voorkomen. Neem steeds de nodige voorzorgsmaatregelen om beschadiging te voorkomen.

Zorg ervoor dat vlekken nooit de tijd krijgen om volledig op te drogen, zodat ze niet in het dek kunnen dringen.

Top tips voor het schoonmaken van een composiet vlonder

 • Verwijder verontreinigingen en vlekken steeds zo snel mogelijk.
 • Probeer altijd eerst het reinigingsmiddel uit op een niet/weinig zichtbare plaats, voordat je het volledige terras gaat behandelen.
 • Bij gebruik van een reinigingsmiddel dienen de betreffende voorschriften (gebruik en veiligheid) steeds nauwkeurig te worden opgevolgd.
 • Roestvlekken, hardnekkige vlekken

  Gebruik een reinigingsmiddel op basis van fosforzuur om de vlekken te verwijderen.

  Olie en vetvlekken

  Verwijder onmiddellijk de olie en reinig met een ontvettingsmiddel en warm water. Hardnekkige vetvlekken kun je met een doekje met thinner verwijderen.

  Water

  Onregelmatigheden in de ondersteuning of onvoldoende ondersteuning kan plasvorming veroorzaken. Voldoende zijdelingse tussenafstand tussen de planken kan de afloop van het water verbeteren. De tussenruimtes tussen de verschillende planken moeten regelmatig vrijgemaakt worden van vuil om de waterafloop te bevorderen. Dit gaat vrij makkelijk met behulp van een plat werktuig (mes, schroevendraaier, etc.)

  Schimmel

  Wanneer de nodige voedingsbodem en vochtigheid aanwezig zijn, kan er schimmelvorming op elke oppervlakte gevormd worden. Om de schimmel te verwijderen kan gebruik worden gemaakt van in de handel beschikbare reinigingsmiddelen, die natriumhypochloor (bleekwater) bevatten. Voldoende afstand tussen de vlonderplanken en een goede afloop zorgen voor een goede afwatering van het terras.

  IJs en sneeuw

  Strooizout kan worden gebruikt om ijzel en sneeuw te verwijderen. Spoel, na dooi de zoutresten weg. Behoorlijke hoeveelheden sneeuw dien je regelmatig te verwijderen in verband met mogelijk doorhangen van de terrasplank.

  Wijn- en fruitvlekken

  Meng bleekwater samen met warm water in de aangewezen hoeveelheden en schrob de vlek grondig.

  Kleurvariaties

  Een nieuw gemonteerd terras zal, na 10 tot 14 weken blootstelling aan zon en water, verkleuren tot een natuurlijk verweerde kleur. Plaatsen in de schaduw zullen langzamer verkleuren dan zonnige plaatsen.

  Brandvlekken

  Brandvlekken zijn vrij moeilijk, soms onmogelijk te verwijderen. Lichte brandvlekken kunnen worden verwijderd door met schuurpapier in de richting van de groeven te schuren. Om brandvlekken te voorkomen op composiet is het aan te raden steeds een beschermingstapijt onder de BBQ te leggen.

  Krassen

  Krassen kunnen worden verwijderd door met schuurpapier in de richting van de groeven te schuren. Het geschuurde oppervlak zal pas na 10 tot 14 weken dezelfde kleur krijgen, zoals de rest van het terras.

  Twijfel jij nog of je een hardhouten vlonderterras wilt of een composiet vlonderterras? Wij hebben de voor- en nadelen van beide schuttingen voor je op een rijtje gezet, zodat je rustig kunt kijken welk materiaal het beste bij jou past.