Wanneer je op zoek bent naar vlonderplanken voor een nieuwe vlonder, heb je de keuze uit enkele verschillende materialen. De naam composiet heb je waarschijnlijk wel vaker voorbij zien komen, maar weet je ook wat het is en waarom er zoveel voordelen aan composiet vlonderplanken zitten ten opzichte van houten vlonderplanken? Je komt erachter in deze blogpost!
Wat zijn composiet vlonderplanken?
Composiet is een samenstelling van kunststof en hout en wordt ook wel eens WPC genoemd. WPC is een afkorting van Wood Plastic Composite, vertaald naar het Nederlands: hout kunststof composiet. Verwar een composiet vlonder niet met een kunststof vlonder, want bij een kunststof vlonder bestaan de planken geheel uit kunststof. Composiet planken bestaan voor ongeveer 50% uit kunststofvezels en 50% uit houtvezels. De beste eigenschappen van hout en de beste eigenschappen van composiet zijn hierdoor verenigd.
Door deze eigenschappen hebben composiet vlonderplanken enkele voordelen ten opzichte van houten vlonderplanken:
- Composiet is bijna geheel kleurvast. Alleen de eerste zomer zal composiet iets lichter worden. Composiet zal zijn kleur rond de dertig jaar behouden, bij hout is dit slechts 5 jaar
- Composiet is antislip
- Door de mix van kunststof en houtvezels zijn composiet vlonderplanken goed bestand tegen rotting
- Composiet is ook weerbestendig
- Je hebt weinig tot geen last van splinters
Is composiet wel duurzaam?
Tegenwoordig zijn veel houtsoorten duurzaam, oftewel milieu weinig belastend. Dit is zeer belangrijk, want door waarde te hechten aan duurzaam hout zorgen we er samen voor dat de leefomgeving van planten en dieren zo goed mogelijk behouden blijft. Wil jij er zeker van zijn dat jouw hout of composiet duurzaam en ecologisch verantwoord is? Check dan of het merk een FSC-keurmerk heeft.
Composiet is een samenstelling van kunststof en hout en kan daarom ook een FSC-keurmerk hebben. Omdat wij veel waarde hechten aan het behoud van de leefomgeving van planten en dieren, verkopen wij enkel FSC gecertificeerde composiet vlonderplanken. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat composiet veel duurzamer is dan hout?
Voordelen van composiet ten opzichte van hout qua duurzaamheid en milieu:
- De kunststofvezels zijn gerecycled en onze houtvezels zijn FSC gecertificeerd, dit maakt de plank dus milieuvriendelijk en duurzaam
- Composiet heeft een veel langere levensduur dan hout
Hoe maak je een composiet vlonder schoon?
Is je composiet vlonder toe aan een schoonmaakbeurt? Let dan goed op de volgende tips! Ga niet met hardnekkige schoonmaakmiddelen aan de slag, maar gebruik een milde terrasreiniger. Je kunt eventueel een hogedrukspuit gebruiken, maar doe dit wel voorzichtig. Gebruik niet de krachtige en smalle straal, maar gebruik een waaiervormige straal en volg de richting van de groeven.
Om vlekken in je composiet vlonder te voorkomen, kun je het beste gelijk bij het zien van een vlek deze proberen te verwijderen. Zo hebben vlekken niet de kans om in het materiaal te trekken. Ben je er niet zeker van of jouw reinigingsmiddel geschikt is voor composiet? Kijk dan of je een plekje kunt vinden wat niet zo zichtbaar is en probeer het hier uit. Meer informatie over het verwijderen van specifieke vlekken zoals wijnvlekken of vetvlekken, lees je op deze pagina composiet vlonderplanken onderhouden.
De voordelen van onderhoud van composiet ten opzichte van hout zijn:
- Composiet kun je schoonmaken met een hogedrukspuit (niet met een harde, rechte straal)
- Je kunt composiet ook schoonmaken met een borstel en milde terrasreiniger
- Composiet hoef je niet in de olie te zetten of te beitsen
- Wanneer je een kleine kras hebt in je composiet vlonder, kun je deze gemakkelijk met een schuurpapiertje wegschuren
- Composiet vlonderplanken hoef je niet met anti-insectenmiddelen te behandelen, omdat composiet vlonderplanken insectbestendig zijn
Zijn composiet vlonderplanken ook geschikt voor bij een zwembad?
Ja. Vlonderplanken van composiet zijn zeer geschikt voor bij een zwembad, het heeft namelijk meerdere voordelen ten opzichte van houten vlonderplanken:
- Composiet is goed bestand tegen chloor en ook tegen zoutwater
- Ook zijn composiet vlonderplanken anti slip
Je zou denken dat de geribbelde kant van een vlonderplank antislip is, maar niets is minder waar. Wanneer er water terecht komt op een vlonderplank met groeven (zwembadwater of regenwater bijvoorbeeld), vullen de groeven zich met water. De wind kan het water niet goed uit de groeven waaien. Water heeft echter geen kans om zich tussen de groeven te vullen wanneer een vlonderplank deze niet heeft. Bij vlakke vlonderplanken waait de wind de planken veel sneller droog, waardoor er nog minder kans is op uitglij gevaar.
Er zijn dus veel redenen waarom een composiet vlonder de beste keuze is voor jou. Hou er wel rekening mee dat wanneer je een composiet vlonderplank legt, deze de eerste zomer licht zal verkleuren. Daarna behoudt de vlonderplank gewoon zijn kleur en zal hij niet lichter worden.
Wat zijn de beste composiet vlonderplanken?
Tegenwoordig zijn de meeste vlonderplanken van enorm goede kwaliteit. Onze favoriete merken zijn echter C-Wood, DuoWood, Elephant en Eva-Last. Deze vier merken hebben een prachtige collectie composiet vlonderplanken. Je hebt de keuze uit verschillende kleuren en maten. Of je nu op zoek bent naar een mooie antraciet composiet vlonderplank of een vlonderplank met een prachtig schorsmotief, je vindt het ongetwijfeld bij een van deze merken.
Composiet vlonderplanken hebben qua materiaal en uiterlijk de volgende voordelen:
- Je kunt kiezen uit holle, semi-massieve en massieve vlonderplanken
- Vlonderplanken van composiet zijn identiek, ideaal wanneer je op zoek bent naar een rustig terras
- Wanneer je toch een natuurlijke look wil hebben, kun je gaan voor composiet vlonderplanken met een schorsmotief. Bijna niet te onderscheiden van echt hout!
Wanneer je composiet vlonderplanken gaat aanschaffen, is het belangrijk om goed te kijken naar wat je momenteel op je terras hebt staan of wat je op je nieuwe terras wilt gaan zetten. Je hebt namelijk holle vlonderplanken, semi-massieve vlonderplanken en massieve vlonderplanken. Holle vlonderplanken kunnen minder gewicht dragen dan massieve planken. Meer hierover lees je op de pagina: welk type plank past bij mij?
Het monteren van een composiet vlonder
Je zou denken dat er weinig verschil is tussen het monteren van een houten vlonder en een composiet vlonder, maar dat is er degelijk wel:
- De bevestigingsmaterialen zijn bijna niet zichtbaar bij composiet vlonders
- Montage van een composiet vlonder is gemakkelijker dan een houten vlonder
- Composiet (vooral hol en semi-massief) is een stuk lichter dan hardhout en hierdoor makkelijker te monteren
Wist je dat je een composiet vlonder in 4 eenvoudige stappen zelf kunt monteren? Toch blijft het aanleggen van een composiet vlonder een uitdagende klus die veel precisie vergt. Daarom bieden wij je de mogelijkheid om je composiet vlonder door echte vakmannen aan te laten leggen. Meer over het laten aanleggen van je vlonder lees je op onze vlonder montage pagina.