Ga je zelf een tuindeur maken? Dan ben je vast op zoek naar een manier om een authentieke touch aan je schutting te geven. Een tip van dé tuinexpert HomingXL? Maak zelf een tuindeur met behulp van een stalen frame.

Zelf aan de slag met een stalen frame

Een stalen frame is verkrijgbaar in de afmeting 1,00m x 2,00m. Voor een praktische tuindeur van 2 meter breed. Dit stalen frame is precies wat je bij een frame moet voorstellen: een geraamte van de deur die je zelf moet bekleden. Standaard schuttingdeuren zijn al bekleed, maar aangezien jij op zoek bent naar een leuk (en budgetvriendelijk) project, moet jij het frame zelf bekleden met houten schuttingplanken.

Je hebt een stalen frame mét slotkast en zonder. Als je een beetje kien bent krijg jij het voor elkaar om het slot tussen 2 eindplanken te monteren. Zo kun je het goedkoopste fram gebruiken. Scheelt serieus geld. Maar wil je het jezelf makkelijker maken? Dan is het misschien een goed idee om te kiezen voor een complete tuindeur met draadstangen, plaatduimen met deurbeslag. Kijk ook eens naar al het hang- & sluitwerk voor de tuindeur.

Stappenplan: een tuindeur maken met een stalen frame

Bij het stalen frame worden 2 draadstangen geleverd om de tuindeur mee op te hangen. Je moet zelf nog wel 2 extra plaatduimen te bestellen. Klaar om aan de slag te gaan? Dan gaan we nu de tuindeur maken! Volg dan dit stappenplan dat bestaat uit twaalf stappen.

Stap 1: leg het stalen frame met de ophangogen naar beneden op de grond. Je begint dus eigenlijk met de achterkant.

Stap 2: leg de eerste plank (vaak zijn dit geïmpregneerde, hardhout of Douglas tuinplanken) op de juiste plek. Zorg dat de lengte die boven het frame uitsteekt aan de onder- en bovenkant even lang is.

Stap 3: pak de zelftappende schroeven erbij die je met een boor door het stalen frame en het hout heen boort.

DIY Tuindeur

Stap 4: gebruik bij elke plank twee schroeven onder en boven en schroef de plank ook vast aan de schuine lijnen van het stalen frame.

Stap 5: bepaal de tussenruimte. 3 centimeter voor een hele dichte deur. Over het algemeen wordt een tussenruimte van 5 centimeter het vaakste gebruikt omdat je daar niet doorheen kunt kijken.

Stap 6: zet de plank met de juiste tussenruimte naast de eerst gemonteerde plank. Je gebruikt overal dezelfde tussenruimte. En zo ga je verder met de rest van de deur. Totdat hij klaar is.

Stap 7: de achterkant is af. Nu vergt het wat rekenwerk om ervoor te zorgen dat je planken goed uitkomen aan de voorkant. Teken een streepje bij 7 centimeter (dit is de helft van de breedte van de plank). Aan beide kanten van het streepje moet je nog een streepje zetten op 2,5 centimeter (omdat we een tussenruimte hanteren van 5 centimeter). Haal vervolgens het middelste streepje weg. Van het laatste streepje komt de volgende plank op 14 centimeter (teken nog een streepje etc.).

Stap 8: herhaal het zetten van de streepjes aan de gehele bovenkant en onderkant van het stalen frame. Bevestig de planken net zoals je bij de achterkant hebt gedaan.

Stap 9: ben je bij de laatste plank aangekomen? Meet dan de ruimte op die je nog over hebt. Haal hier de tussenruimte van 5 centimeter af.

Stap 10: zaag een dunner latje met de afmeting die je net op hebt gemeten om de tuindeur af te maken.

Stap 11: maak een tekening met potlood waar de inkepingen zitten zodat dit dunne latje gelijk hangt met de rest van de planken. Kijk ook even hoe diep de inkeping moet zijn en zet erbij welke kant onder en welke kant boven is. Zaag vervolgens de inkepingen en monteer de plank zoals hierboven aangegeven is.

Stap 12: monteer eventueel de eindplanken aan de schutting. Deze komen direct naast de laatste planken aan beide kanten te liggen. Deze eindplanken hebben een uitsparing waar het slot in kan wanneer je hebt gekozen voor een frame zonder slotkast. Deze wordt vaak ook meegeleverd met de eindplank.

En klaar is je prachtige tuindeur! Je een tuindeur maken is dus helemaal niet zo moeilijk ;) Je kunt de tuindeur nu ophangen aan de schutting. Eventueel met behulp van een deurframe. Vind je alle losse bestellingen maar ingewikkeld? Hier vind je het hang- en sluitwerk om je stalen frame eenvoudig te monteren aan je schutting. Zodat jij in de kortste keren kunt genieten van je eigen DIY-project in de tuin.