Verschil tussen open en gesloten gevelbekleding

Wat is gevelbekleding?

Gevelbekleding, soms ook wel gevelpanelen genoemd, speelt een belangrijke rol bij de uitstraling en de bescherming van een gebouw. Gevelbekleding beschermt de onderliggende structuur van een gebouw tegen weersinvloeden zoals regen, wind, zonlicht en vorst. Gevelbekleding werkt isolerend, helpt om vocht buiten te houden en de levensduur van het gebouw te verlengen.

Naast bescherming draagt gevelbekleding ook bij aan de uitstraling van een gebouw. Het is verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals composiet en hout, en er zijn verschillende manieren om het toe te passen. Het kan zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd en je kunt kiezen tussen open en gesloten gevelbekleding.

Open of gesloten gevelbekleding

Bij het kiezen tussen open of gesloten gevelbekleding moet je rekening houden met verschillende factoren.

Open gevelbekleding

Bij open gevelbekleding zit er ruimte tussen de gevelplanken, waardoor lucht en licht de gevel kunnen binnendringen. Het belangrijkste kenmerk van open gevelbekleding is de luchtigheid en de mogelijkheid tot ventilatie die het biedt. Open gevelbekleding wordt vaak gebruikt in moderne architectuur en gaat over het algemeen langer mee dan gesloten gevelbekleding. Een nadeel van open gevelkleding is dat er makkelijk vuil in kan komen en meer onderhoud vereist om de gevel schoon te houden.

Gesloten gevelbekleding

Bij gesloten gevelbekleding worden de planken aaneengesloten bevestigd of overlappen ze elkaar. Dit geeft een strakke uitstraling en geeft minder kans op vuil in de gevel. Gesloten gevelbekleding heeft een mooie en strakke afwerking. Met een gesloten gevel is het lastiger qua ventilatie, waardoor er vochtproblemen kunnen komen.

Bij beide soorten zijn mogelijkheden voor zowel in horizontale als verticale montage. Wil je meer weten over waarom je voor horizontaal of verticaal moet kiezen? Lees dan dit blog over horizontale of verticale gevelbekleding.