Gevelbekleding monteren

Een moderne en strakke look geven aan de buitenkant van bijvoorbeeld je huis, dat doe je met gevelbekleding. Maar hoe installeer je gevelbekleding en waar moet je rekening mee houden? Lees verder voor meer informatie!

Hout:

Ventilatie is voor hout noodzakelijk, gebruik daarom regelwerk en/of ventilatielatten als achter constructie. Ook is het essentieel om achter de latten eerst een waterkerende en dampdoorlatende folie te plaatsen. Ga je voor open gevelbekleding? Gebruik dan zwarte folie en ventilatielatten, zodat de achter constructie zo min mogelijk zichtbaar is. Het is belangrijk dat er op elke 40 cm op het regelwerk een bevestiging van de plank geplaatst kan worden en dat de onderkant van je gevelbekleding minimaal 30 cm boven de grond zit. Dit zorgt ervoor dat opspattend vuil/water/gras geen vochtprobleem kan veroorzaken. Bij het plaatsen van verticale gevelbekleding wordt gebruik gemaakt van een dubbel regelwerk, bij horizontale gevelbekleding is enkel regelwerk genoeg.

Bij houten gevelbekleding is het essentieel om het hout te laten acclimatiseren aan de omgeving waarin het wordt geïnstalleerd. Dit helpt om krimpen en uitzetting te minimaliseren. Hout leeft, waardoor het belangrijk is om rekening te houden met uitzetten en contractie. De afstand tussen de planken is hierbij heel erg belangrijk, dit zorgt ervoor dat het hout kan bewegen, ventileren en drogen. Daarbij is het van belang dat de houten gevelbekleding niet direct aan de dakrand gemonteerd wordt, op deze manier kan het hout niet goed ventileren en is het vatbaarder voor weersinvloeden.

Installeer de houten gevelbekleding met rvs schroeven of nagels. Rvs-nagels kunnen op 2 manieren worden bevestigd, met de hand of met een spijkerapparaat. Met de hand is de ouderwetse, eenvoudigste en goedkoopste optie. Het enige nadeel is dat het wat meer tijd kost. Daarnaast is het bij montage in zachtere houtsoorten gevoeliger voor beschadigingen als je misslaat. Een spijkerapparaat kan op zowel lucht, een accu of een compressor. Het voordeel is dat dit veel sneller gaat, maar het nadeel is dat het hout niet op alle plekken even hard of zacht is waardoor de nagels er op sommige plekken uit kunnen steken of juist te diep in zitten.

Schroeven zijn minder definitief dan nagels, ze kunnen nog makkelijk losgeschroefd en vervangen worden. Het is eenvoudig, omdat hier niet meer dan een boormachine voor nodig is. Ook is het dus een flexibele manier om zelf te monteren, de schroeven zijn er nog uit te halen. Lees hier hoe je houten gevelbekleding plaatst in 10 stappen.

Composiet:

Bij composiet ligt het net even anders, deze panelen zijn namelijk ontworpen voor snelle en efficiënte montage. Je hoeft bij de montage dus geen rekening te houden met de werking het hout en de afstand van de planken. De panelen zijn makkelijk in elkaar te schuiven, waarna je ze met rvs schroeven aan het bevestigingsprofiel vastzet. Het is wel belangrijk dat je ook onder deze planken gebruik maakt van de waterkerende en dampdoorlatende folie en daarboven de ventilatielatten. Bij de C-Wood composiet gevelbekleding wordt het regelwerk boven op de ventilatielatten geïnstalleerd, hier worden de planken aan vastgezet. Bij de Elephant composiet gevelbekleding worden er op de ventilatielatten bevestigingsprofielen geïnstalleerd, hier kunnen de planken aan vast geklikt worden. Schroef niet te ver door, daar kunnen de planken namelijk kapot van gaan. De panelen zijn zo ontworpen dat het 'mes' gedeelte van de planken in elkaar schuift, waardoor de schroeven vrijwel onzichtbaar zijn en je een strakke en moderne look krijgt. Bij de C-Wood composiet gevelbekleding is het mogelijk om de planken af te werken door middel van hoekprofielen.

Bekijk hier alle gevelbekleding.