De donkere dagen zijn weer aangebroken. Binnen maken we het gezellig en het tuinseizoen is nu echt voorbij. Eigenlijk heel jammer want juist nu is het ook zo leuk om van je tuin te genieten. Goede en vooral sfeervolle verlichting kan daar in dit seizoen bij helpen. Maar ja, hoe maak je een goed lichtplan? Wij hebben het in 5 simpele stappen voor je uitgewerkt.
Stap 1: Maak een tekening van je tuin Het mooiste zou zijn als je je tuin op schaal tekent, je krijgt daarmee een goed overzicht van de bestaande situatie. Met welke elementen moet je straks in het lichtplan rekening houden. De vijver, grote bomen, een terras, etcetera.
Stap 2: Welke elementen wil je graag verlichten? Met je tuinverlichting ga je straks functionele en sfeer accenten aanbrengen. Wat vind je belangrijk en leuk om ‘s avonds te kunnen zien? Houd hierbij rekening met de functie van de tuin en het doel van de verlichting. Waar moet de verlichting functioneel zijn en waar ben je vooral opzoek naar sfeer. Een trap wil je in verband met de veiligheid goed verlicht hebben maar een beeld wil je als sfeervol onderdeel van je tuin goed uitlichten.
Stap 3: Bepaal het type licht per element Afhankelijk van het element dat je uit wilt lichten, kies je het licht dat daar bij past. Kleine verlcihting is goed om een terras of border te markeren, middel grote verlichting is goed voor kleine struiken en beelden, terwijl je de grotere lampen juist weer gebruikt voor een boom of een gevel.
Stap 4: Bepaal de lichtrichting Elke tuinlamp is anders en geeft een ander soort verlichting. Bij de keuze voor een armatuur speelt de richting van het licht een belangrijke rol. Spots schijnen bijvoorbeeld vanuit de grond omhoog terwijl bovengrondse armaturen rondom verlichten. Stem de lichtrichting af op de elementen die je wilt verlichten en probeer hierin een zekere variatie te vinden.
Stap 5: Kies de armaturen Nu je weet wat je wilt verlichten en hoe, kun je de bijpassende armaturen kiezen. Houd hierbij rekening met de samenstelling van je gezin. Spelen er kinderen of huisdieren in je tuin? Zorg er dan voor dat de verlichting niet in de weg staat. Gebruik op die plekken dan liever geen paaltjes, maar verwerk bijvoorbeeld armaturen in de bestrating. Naast de stijl die je aanspreekt, moet je ook een keuze maken in het type lichtbron (led of solar) en de lichtkleur (warm of koel). Ook het systeem waarvoor je kiest kan consequenties hebben. Verlichting op basis van laagspanning (12 volt), is veilig voor kinderen en huisdieren en kun je zelf aanleggen. Verlichting op basis van 220 volt (netspanning) moet je door een monteur laten installeren en de kabels dienen 60 cm onder de grond verwerkt te worden.
Op onze Tuinverlichting afdeling wordt per lichtbron uitgelegd wat de voor- en nadelen zijn. Tevens kun je op onze pinterest pagina over tuinverlichting veel inspiratie vinden om de juiste keuze te maken.