Wanneer je een nieuw deurkozijn gaat bestellen, is het logisch dat je eerst alle opties die er zijn na loopt. Vroeger had je alleen de keuze tussen een houten kozijn of een stalen kozijn. Stalen kozijnen waren eigenlijk ook nog eens alleen voor de rijken, omdat deze erg duur waren. Vanaf 1965 veranderde de deuren (en ramen) wereld echter, toen de kunststof kozijnen op de markt kwamen. Deze kozijnen waren de perfecte vervangers voor houten en stalen kozijnen en waren ook nog eens een stuk goedkoper. Daarnaast was de levensduur van deze kozijnen ook een stuk langer.

Aluminium en stalen deurkozijn
Aluminium deurkozijn Utrecht
Aluminium en stalen deurkozijn bij HomingXL
 

Later kwamen ook de aluminium kozijnen op de markt. De laatste jaren raakte het industriële interieur steeds populairder en met deze trend kwamen ook de stalen kozijnen weer terug. Zowel stalen als aluminium deurkozijnen zijn perfect voor een industrieel interieur. Ze passen namelijk perfect bij een zwarte binnendeur. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee? Lees snel verder om daarachter te komen, zodat jij de keuze kan maken voor je nieuwe deur.

Aluminium en stalen deurkozijn

Stalen deurkozijn

Laten we beginnen met het oudste kozijn: het stalen kozijn. Tot ongeveer 1965 waren stalen kozijnen enorm populair. De enige andere optie waren houten kozijnen en deze waren in die tijd nog niet zo duurzaam als dat ze nu zijn. Toen echter kunststof en aluminium kozijnen op de markt kwamen, verdwenen de stalen kozijnen steeds meer uit beeld. Vooral kunststof kozijnen namen de plek in van stalen kozijnen, omdat ze veel dezelfde kenmerken hebben, maar wel een stuk goedkoper zijn.

Met de industriële trend van de laatste jaren, zie je eigenlijk dat stalen kozijnen weer meer terugkomen. Je ziet de kozijnen dan ook veel terug in monumentale panden of panden met een stoere uitstraling. Stalen kozijnen hebben een mooie, ranke uitstraling en hebben een enorme draagkracht. Ze zijn veel sterker dan standaard kunststof kozijnen.

Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben we de voor- en nadelen van stalen deurkozijnen voor je op een rijtje gezet:

Voordelen van een stalen deurkozijn:

  • Lange levensduur (stalen deurkozijnen kunnen langer dan een halve eeuw meegaan)
  • Onderhoudsarm (eens per jaar met een nat doekje en zeep schoonmaken is voldoende)
  • Stalen deurkozijnen zijn erg sterk
  • Brandwerend (tot 60 minuten brandwerendheid)
  • Inbraak werend
  • Tegenwoordig zijn ook stalen deurkozijnen goed geïsoleerd
  • Elegante uitstraling
  • Nadelen van een stalen deurkozijn:

  • De prijs van een stalen deurkozijn kan flink oplopen
  • Ze gaan erg lang mee, dus bedenk goed of ze bij jouw interieur passen
  • Aluminium deurkozijn

    Ook het aluminium kozijn is de laatste jaren weer iets populairder geworden. In principe heeft het aluminium kozijn dezelfde voor- en nadelen als een stalen deurkozijn. Aluminium is dan wel weer iets goedkoper, maar gaat ook iets minder lang mee dan een stalen deurkozijn. Vaak kies je voor een aluminium kozijn, omdat dit het beste past bij jouw huis. Vooral bij nieuwbouwhuizen met een strak uiterlijk zie je veel aluminium kozijnen. Houten en kunststof kozijnen komen hier weer minder tot hun recht. Een aluminium kozijn is lastig overschilderbaar, waar je een stalen kozijn wel weer gemakkelijker kunt overschilderen.

    Welk deurkozijn past nu het beste in mijn huis?

    Welk deurkozijn het beste in en bij jouw huis past, blijft altijd nog een erg persoonlijke voorkeur. Aluminium en staal hebben veel dezelfde specificaties, waardoor het vaak een kwestie van smaak blijft welk deurkozijn jouw voorkeur heeft. Beide kozijnen passen erg goed bij een industrieel interieur. Heb je een ouder pand of een woning met een strak industrieel interieur? Dan is een stalen kozijn waarschijnlijk een erg goede optie voor jou. Mochten jouw interieur wensen in de toekomst veranderen, dan kun je altijd je stalen kozijn nog overschilderen naar een andere kleur. Dit gaat met aluminium iets lastiger. Ben jij op zoek naar een duurzaam en vooral milieuvriendelijk alternatief van staal? Dan is aluminium misschien meer iets voor jou. Aluminium is namelijk een erg duurzaam product, omdat het erg lang mee gaat en erg goed recyclebaar is. Mocht je er niet uit komen wat je graag wilt hebben, kom dan vooral eens langs in onze showroom voor persoonlijk advies. Ben je er al wel helemaal uit? Neem dan vooral een kijkje bij al onze stalen deurkozijnen of al onze aluminium deurkozijnen. Ook voor deurkozijn combinaties kun je natuurlijk terecht bij HomingXL, en dat altijd voor de laagste prijsgarantie.