Buitenverblijf













Overkappingen zijn te verkrijgen in verschillende soorten materialen. Elk materiaal heeft weer hun eigen voor- en nadelen. Welk materiaal past het beste bij jou?

Houten overkappingen

De meest voorkomende overkapping is gemaakt van hout. Hout geeft een natuurlijke en landelijke uitstraling, dit past goed bij een groene tuin. Douglas is een populair en veelgebruikt houtsoort bij overkappingen. Het is zeer sterk en goed betaalbaar. Uiteraard kun je ook kiezen voor hardhout of andere zachthout soorten. Zachthout heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar. Hardhout heeft een levensduur van 20 tot 25 jaar, maar is daardoor ook relatief duurder dan zachthout. Het voordeel van hout is dat het een natuurlijke sfeer geeft en goed bewerkbaar is. Het nadeel van hout is dat het behandeld moet worden met houtolie, beits of verf. Hierdoor blijft het hout langer mooi en het verlengt de levensduur.

Aluminium overkappingen

Aluminium overkappingen hebben een strakke en moderne uitstraling. Aangezien aluminium geen onderhoud vraagt is het een gewild materiaal. Het grootste voordeel aan aluminium is dat het niet roest en bestemd is tegen elk soort weertype. Daarbij is het lichter en goedkoper dan hout. Het nadeel van aluminium is dat het niet dezelfde warme en natuurlijke uitstraling heeft als hout. De meeste aluminium overkappingen zijn verkrijgbaar in wit, grijs en zwarte tinten.

Aluminium overkapping













Stalen overkappingen

Stalen overkapping zijn zeer duurzaam en hebben een stijlvolle, moderne vormgeving. De profielen en palen van een stalen overkapping zijn smaller van die van een houten of aluminium overkapping. Hierdoor heeft een stalen terrasoverkapping een fijnere uitstraling. Het voordeel is dat staal weinig onderhoud vraagt, een lange levensduur heeft en bestemd is tegen extreme weersomstandigheden. Het nadeel is dat het materiaal duurder en zwaarder is dan aluminium en dat er minder maatwerk opties mogelijk zijn dan bij hout.

Is een overkapping vergunningsvrij?

Of je nu een vrijstaande- of aanbouw overkapping wilt bouwen: alles wat je gaat bouwen op je eigen erf valt onder Bouwbesluit. Kort gezegd houdt dat in dat je je aan bepaalde regels en richtlijnen moet houden.

Wil je een overkapping aan de voorkant van je huis bouwen? Dan moet je hier altijd een vergunning voor aanvragen bij de gemeente. Ook als je een bestaande overkapping wil vervangen. Jouw idee moet namelijk door de Welstandcommissie worden beoordeeld. Zij bepalen of het uiterlijk van het bouwwerk past bij de woning. Ook als je een carport wil bouwen heb je hier een vergunning voor nodig.
Als je aan de achterkant van de woning, dus in je achtertuin, een overkapping wil bouwen gelden er andere regels. Hier heb je (in de meeste gevallen) geen vergunning voor nodig. Wel moet de overkapping minimaal één meter van de erfgrens af staan. Komt de overkapping binnen een zone van 2,5 meter van je huis af te staan? Dan mag de overkapping maximaal 4 meter hoog zijn. Buiten die zone mag de overkapping maximaal 3 meter hoog zijn. Als je nog meer de hoogte in wilt, dien je een vergunning aan te vragen.

Het kan per gemeente verschillen welke richtlijnen ze permitteren. Twijfel je hierover? Check het dan altijd even bij jouw gemeente.

Welk dak op overkapping?

Bedenk goed met wat je het dak van de overkapping gaat bekleden. De keuze van het dak ligt aan verschillende factoren, zoals de uitstraling, je budget en de grootte van de overkapping. Dit zijn de meest voorkomende daktypes:

  • EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer en bestaat uit synthetische rubbers. Het is een vriendelijk product voor het milieu. EPDM wordt voornamelijk voor platte daken gebruikt. Deze dakbedekking heeft een levensduur van ongeveer 50 jaar en is bestendig tegen uv-stralingen, zuren, zouten en alle types weer.
  • Een glazen dak laat veel licht door en heeft een elegante uitstraling. Ook bieden ze bescherming tegen regen en sneeuw. Echter is glas relatief duur en moet het vaker worden schoongemaakt.
  • Dakpannen worden voornamelijk gebruikt bij grotere overkapping met een zadeldak en kapschuren. Dakpannen geven een traditionele uitstraling, zijn zeer duurzaam en bieden een goede bescherming.

Uit welke onderdelen bestaat een overkapping?

Een overkapping bestaat uit vele verschillende onderdelen met elk een eigen naam en functie. Bij HomingXL worden de overkappingen geleverd als bouwpakketten. Lees hieronder welke onderdelen je allemaal in een bouwpakket kan vinden.

- Staanders

Staanders zijn de verticale steunpalen die in de grond staan. De meeste overkappingen hebben 4 tot 6 staanders.

- Ringbalk

Een ringbalk vormt samen met staanders de basis voor het dakframe. Ringbalken zijn horizontale balken die boven op de staanders worden geplaatst. Ze vormen als ware een ring boven op de staanders en verbinden de hoekpunten. Ringbalken worden voornamelijk gebruikt bij overkappingen met een plat dak. De ringbalken zorgen ervoor dat de overkapping stevig staat.

- Gording

Een gording is ook een horizontale balk die tussen of op de ringbalken wordt geplaatst. Er worden meerdere gordingen tussen de ringbalken geplaatst voor een goede stabiliteit. Daarbij geeft het ondersteuning en vormt het de basis van de dakbedekking.

- Dakbeschot

Het dakbeschot vormt de basis van de dakbedding. Na het plaatsen van het dakbeschot kan de dakbedding worden geplaatst. Het zorgt ervoor dat het dak van de overkapping waterdicht en stevig is.

- Dakbedekking            

De dakbedekking komt boven op de overkapping te liggen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit EPDM, polycarbononaat platen, glas of dakpannen.

- Boeideel

Een boeideel is een afwerking van het dak van een overkapping. Het boeideel wordt bevestigd aan de onderkant van de dakrand. De afwerking zorgt voor een strakke en moderne afwerking, maar heeft een functionele werking. Het beschermt namelijk de onderkant van het dak tegen weersinvloeden zoals wind en regen. Dit zorgt voor een langere levensduur.

- Zijwanden

Met zijwanden is het mogelijk om een open overkapping dicht te maken. Met zijwanden creëer je meer privacy en zit je uit de wind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houten gevelbekleding, shutters of glazen schuifwanden.

Zelf een overkapping bouwen

Ben je nu van plan om zelf een overkapping te bouwen? Dit is een leuke, maar uitdagende klus. Zorg er voor dat je goed voorbereid bent en minimaal met 2 à 3 personen de klus uitvoert.

Wat is het verschil tussen een veranda, pergola en een overkapping?

Veranda’s, pergola’s en overkapping zijn allemaal structuren die worden gebruikt als een buitenruimte. Ook worden ze nog regelmatig door elkaar gehaald. Lees hieronder wat de verschillende tussen deze drie structuren zijn.

- Veranda

Een veranda is een overdekte buitenruimte die in de meeste gevallen aan een huis is bevestigd. Een veranda kan open of gesloten zijkanten hebben. Aangezien een veranda vaak aan een woning is gebouwd, wordt het veel gebruikt als extra leefruimte of verlenging van bijvoorbeeld de woonkamer.

Veranda

 

- Pergola

Een pergola heeft in tegenstelling tot een veranda geen gesloten dak. Een pergola is een open structuur en is vaak gemaakt van hout of metaal. De palen zijn met elkaar verbonden, maar het heeft een open dak. Vaak wordt er schaduw gecreëerd door klimplanten of druivenranken over de bovenkant van de pergola te laten groeien of een schaduwdoek te bevestigen. Dit geeft ook nog eens een zeer gezellige sfeer. Het nadeel van een pergola is dat het niet regen en windbestendig is. Een pergola kan vrijstaand zijn of een aanbouw aan een gebouw of woning.

Pergola













 

- Overkapping

Een overkapping is een dakconstructie en hier vallen weer verschillende structuren onder. Zo bestaan er vrijstaande overkappingen en aanbouw overkappingen en open en gesloten overkappingen. Een overkapping heeft meerdere doeleindes. Zo kan het worden gebruikt als terras, maar ook als schuur of carport. In de meeste gevallen is een overkapping gemaakt van hout.

Ben je er nog niet uit welke overkapping het beste bij je past? Bekijk dan onze overkapping inspiratiepagina en doe meer ideeën op!