Wat zijn terrasdragers?

Terrasdragers zijn dé oplossing voor terrasvloeren die verhoogd moeten worden. Het zijn ondersteunende systemen en de basis onder je vlonderplanken, vlondertegels of andere vloerbedekking. De terrasdragers zijn zeer gebruiksvriendelijk en eenvoudig in hoogte aan te passen. Hierdoor kun je je terras tot in de millimeter afstellen. Daarbij kunnen ze tot wel 1000 kg per drager aan.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Zo zijn ze verkrijgbaar in de volgende hoogte maten:

  • - 15 tot 35 mm
  • - 35 tot 65 mm
  • - 65 tot 95 mm
  • - 95 tot 125 mm
  • - Indien hoger is er een extra voet beschikbaar van 30 mm

terrasdragers

Wanneer gebruik je terrasdragers?

Terrasdragers zorgen voor stabiliteit en waterafvoer onder de vloerbedekking. Het is zeer belangrijk dat de terrasvloer niet direct op de grond ligt. Aangezien er dan geen waterafvoer mogelijk is en de terrasvloer in contact staat met vocht en vuil. Hierdoor is de kans op rotten groot. Het is dus belangrijk om dit te voorkomen.

Wanneer de ondergrond waarop je het terras wil plaatsen oneffen is, zoals een ongelijk terrein of grasveld, kunnen verstelbare terrasdragers worden geplaatst om je terrasvloer te egaliseren. Aangezien de dragers eenvoudig in hoogte te verstellen zijn, maakt dit ze ideaal om af te stellen aan de aangrenzende vloer. Daarnaast is er een extra verhoger van 30 mm beschikbaar die je kunt plaatsen onder de voet van de terrasdrager. Deze zijn stapelbaar waardoor je hogere hoogtes kunt creëren.

Ook kunnen de terrasvoeten worden gebruikt voor een tijdelijke oplossing of terrasopstelling. Denk aan beurzen of evenementen. Aangezien ze eenvoudig worden gelegd en verwijderd en geen sporen achterlaten zijn ze hiervoor ideaal inzetbaar.

Wat zijn de alternatieven?

Er zijn een aantal alternatieven voor terrasdragers. Wel is het afhankelijk van de soort ondergrond, situatie en je wensen hierin. De alternatieven zijn:

  • - Granulaat onderleggers

Granulaat onderleggers geplaatst onder de onderbalken. De granulaat onderleggers zorgen ervoor dat de vloerconstructie niet in contact staat met de grond. Om hoogteverschil te creëren kun je een aantal tegeltjes op elkaar stapelen.  

  • - Stenen of betonnen sokkels

Stenen en betonnen sokkels zijn een alternatief, aangezien ze een goede ondersteuning kunnen bieden onder een terras. Daarbij kunnen ze worden aangepast aan de gewenste hoogte.

De bovenstaande opties zijn goede alternatieven, maar dienen niet per direct als verstelbare terrasdragers.

Terrastegels constructie

Wat zijn de voordelen van verstelbare terrasdragers?

  • - De installatie is zeer eenvoudig
  • - Het zorgt voor een goede waterafvoer
  • - Bescherming tegen de ondergrond. De terrasdelen liggen niet in contact met vocht en vuil. Dit bevordert de levensduur
  • - Een oneffen ondergrond kan makkelijk worden gecompenseerd door het gebruik van verstelbare terrasdragers

Hoe pas je terrasdragers toe?

Voor de handige klussers onder ons is het plaatsen van de terrasdragers en de vlonder een goede DIY klus. Zorg dat je de juiste gereedschappen bij de hand hebt en minimaal met 2 personen de klus uitvoert. Volg onderstaand stappenplan en voordat je het weet is je nieuwe vlonderterras klaar voor gebruik ;)

  1. Zorg dat het gebied schoon en vrij is. Leg eerst de onderbalken uit met de juiste afstand ertussen. De afstand tussen de balken is meestal 30 cm.
  2. Zodra de onderbalken op de goede plek liggen plaats je om de 50 cm een verstelbare terrasdragers onder de balken. Plaats een waterpas over de lengte van elke balk en stel de dragers af. Houdt er rekening mee dat het terras lichtelijk op afschot moet liggen, zodat water vanzelf kan weglopen en niet blijft liggen. Over het algemeen wordt er een afschot van 1cm per strekkende meter gehanteerd.
  3. Plaats nu ook de waterpas over de breedte van het terras (over meerdere balken). Verstel nu ook weer, indien nodig, de terrasdragers tot de balken op lichtelijk afschot liggen.
  4. Schroef nu de balken vast aan de dragers. Hierna kun je de terrasdelen plaatsen.