Tuin zomerklaar maken

De temperaturen lopen weer op en dat betekent dat de tuin weer klaargemaakt moet worden voor het voorjaar. Een paar uurtjes inspanning om vervolgens de hele lente en zomer te genieten, klinkt goed toch? Hierbij is het belangrijk om een aantal stappen te volgen zodat je zeker weet jouw tuin helemaal klaar is voor gezellige lentedagen en zwoele zomeravonden.

Grote schoonmaak

Voordat je kunt beginnen aan het zaaien, maaien en snoeien is het belangrijk om een schone en opgeruimde tuin te hebben. Haal de groene bak tevoorschijn en verzamel alle afgevallen bladeren, takken, onkruid en ander afval wat zich heeft opgehoopt in de wintermaanden. Heb je een terras van hout of composiet? Gebruik dan een terrasreiniger voor je grote schoonmaak. Haal ook een doekje over al je gereedschap, een schone start is het halve werk!

Maaien

Na de winter kan het gazon er kaal of verwilderd uitzien. Tijd om daar verandering in te brengen! De maanden juni en juli zijn ideaal om de kale plekken op te vullen met nieuwe zaadjes. Het is belangrijk om het gras (in de zomerperiode) regelmatig te maaien. Dit is goed voor de grassprieten, ze worden hier groter en steviger van. Bepaal van tevoren op welke hoogte je wilt maaien. Dit ligt meestal tussen de 3 en 4 cm.

Snoeien

Zodra je weer gasten ontvangt in je tuin wil je natuurlijk dat al je planten, bomen en struiken er perfect bijstaan, daarom is het een must om deze in het voorjaar te snoeien. Pas wel op, het verwijderen van te veel takken kan ervoor zorgen dat het niet meer aangroeit. Bij planten en struiken is de manier van snoeien bij elke plant verschillend.

Zaaien

Wanneer je tuin is ontdaan van alle winter resten is het tijd om nieuw leven in te blazen. Let hierbij goed op de etiketten om te kijken of bepaalde planten bij elkaar passen en de specifieke behoeften van de planten te bekijken. Ook hebben sommige planten meer licht nodig dan andere, het is dus goed om op de etiketten te kijken wanneer je door het tuincentrum aan het struinen bent!

Daarnaast hebben we nog een lijst met extra losse klusjes voor je gemaakt:

  • Schaf een regenton aan om kraanwater te sparen.
  • Maak plantenbakken schoon met heet water voordat je er planten in zet.
  • Sluit het water weer aan en maak de tuinslang en sproeiers klaar voor gebruik.
  • Zet de tuinset klaar, zodat je op de eerste mooie lente dag lekker buiten kunt zitten. Wil je vergrijzing voorkomen? Behandel je tuinmeubelen dan met olie.
  • Ruim de schuur op en richt deze praktisch in zodat al je gereedschap voor de hand ligt.
  • Plaats eventueel een nieuwe schutting om je tuin een nieuwe look te geven.
  • Maak een verlichtingsplan voor in je tuin, zodat je ook ’s avonds een sfeervol verlichte tuin hebt waar je tot in de late uurtjes kan blijven zitten.