Vlonderplanken

Je nieuwe houten vlonderterras heeft er deze zomer prachtig bij gelegen en stiekem baal je dat het einde van het terrasweer in zicht is. Nu vraag je je misschien af of je de vlonder voor of tijdens de winter nog moet schoonmaken of onderhouden. Op internet staan hier vele tips en adviezen over. Maar dubbel check dit altijd voordat je zomaar adviezen opvolgt! Voordat je het weet werk je onbedoeld je nieuwe vlonder naar de Filistijnen. Dit wil je natuurlijk absoluut niet, daarom hebben we 4 onderhoudsadviezen voor je op rij gezet die we NIET aanraden. Thank us later!



1. Schoonmaakmiddel

Er bestaan vele soorten schoonmaakmiddelen en terrasreinigers. En ja, ze helpen zeker bij het reinigen van de vlonder. Maar omdat hout een natuurlijk product is raden we aan om voorzichtig om te gaan met schoonmaakmiddelen. Door schoonmaakmiddel wordt het hout aangetast en het is daarbij ook niet goed voor het milieu en ander groen in de tuin. Het is vaak voldoende om de vlonder schoon te maken met warm water en een (schrob) bezem. Door de vlonder regelmatig te vegen en de algen voor te blijven is een intensieve schrob sessie niet nodig. Heb je flinke aanslag op je vlonder? Overweeg dan om gebruik te maken van onze Universele terrasreiniger voor hout en composiet. Let hierbij op dat je goed de voorschriften volgt. Zoals het voldoende doseren met water, niet te lang laten inweken en goed naspoelen met water.

2. Hogedrukspuit

De hogedrukspuit is een veel genoemde tip om snel en effectief de houten vlonder schoon te maken. Maar dit raden we zeker af! Door de kracht van de hogedrukspuit beschadig je het hout waardoor er splinters ontstaan. Dat is uiteraard niet fijn om met blote voeten overheen te lopen. Daarnaast ontstaat er in de beschadigingen van het hout sneller algengroei, waardoor je de planken in de toekomst nog vaker moet gaan reinigen. We raden aan om houten vlonders te behandelen met houtolie of beits. Door het extra beschermlaagje zijn de planken makkelijker schoon te maken. Daarbij zorgt houtolie en beits voor een verlengde levensduur en gaat vergrijzing tegen.

3. Het hout afdekken

In de herfst en winter heeft je vlonder te maken met vele weersomstandigheden zoals regen, wind en sneeuw. De gedachte om de planken af te dekken is niet gek. Maar het hout kan vocht prima verdragen, maar heeft wel ventilatie nodig om te kunnen drogen. Wanneer je de vlonder gaat afdekken kan het hout niet meer ventileren en blijft het vochtig. Hierdoor ontstaat juist de algengroei en worden de planken glad en groen. Zorg er ook voor dat je regelmatig gevallen blad wegveegt om de ventilatie te bevorderen.

4. Zout strooien

Op internet wordt zout geadviseerd om de vlonder op een makkelijke manier schoon te maken of tegen gladheid wanneer het vriest of sneeuwt. Echter gaan zout en een hout niet zo goed samen. Zout trekt namelijk het vocht uit de planken wat uitdroging kan veroorzaken en er kunnen lelijke plekken op de planken ontstaan. Voornamelijk wanneer het gaat dooien en het zout nog op de vlonder ligt zullen er zoutvlekken achterblijven. Wat we WEL aanraden om je vlonder schoon te maken en winterklaar te maken: houd de houtenplanken schoon met een bezem en behandel het 1 à 2 keer per jaar met houtolie of 1 maal met beits. Veeg sneeuw gelijk van de vlonder af om gladheid te voorkomen. Zo zul je in de lente weer volop kunnen genieten van je houten vlonder!