Van een meubelstof verwacht je een bepaalde duurzaamheid. Het is vanzelfsprekend dat een meubelstuk niet elk jaar vervangen wordt. Daarnaast gaat een bankstel ook niet zoals kleding of linnengoed iedere week in de was en dus moeten meubelstoffen wel over bepaalde eigenschappen beschikken. Zo is het bijvoorbeeld wenselijk dat zij vuil en waterafstotend zijn. De verschillende stoffen die vaak gebruikt worden op meubels hebben we voor je op een rijtje gezet met daarbij alle eigenschappen en tips voor het onderhoud en reinigen van de stof.

Synthetische meubelstoffen

Vaak worden voor meubels synthetische stoffen gebruikt bijvoorbeeld polyester, polypropyleen, polyamide en acryl. Deze synthetische vezels zijn in elke uitstraling te vervaardigen en hebben de eigenschap door hun gladde vezel vuil en vocht afstotend te zijn.

Dierlijke meubelstoffen

Wol en scheerwol zijn de meest gebruikte dierlijke vezels voor meubelstoffen. Scheerwol is gemaakt van schapenvacht, wol van een ander dier mag deze benaming niet gebruiken. Ook wol is goed vuil en waterafstotend. Een andere dierlijke ‘stof’ is natuurlijk leer. Tegenwoordig zie je naast 100% leder vaak samengestelde leersoorten zoals recycled leer.

 

 

Wat is gerecycled leer?

Bij het snijden van patronen van de huiden houden fabrieken restanten over. Deze restanten worden vermalen en hiervan wordt een nieuwe “stof” gemaakt: Gerecycled leer, ook wel PU-leer genoemd. Gerecycled leer bestaat uit 70% écht leer en 30% polyester. De stof is opgebouwd uit twee materialen: de onderlaag bestaat uit gerecycled echt leer wat zorgt voor de natuurlijke en unieke uitstraling. Het leer wordt beschermd door een polyester afdeklaag welke oneffenheden voorkomt en waardoor het een stevige combinatiestof wordt.

 

Plantaardige meubelstoffen

De meest kwetsbare vezels zijn plantaardig. In de meubelindustrie wordt katoen en linnen gebruikt. In de meeste gevallen is de kleurechtheid bij plantaardige vezels minder dan bij synthetische of dierlijke vezels. Een andere eigenschap is dat katoen en linnen sneller vocht opnemen, waardoor een zitmeubel nooit “plakkerig” of warm aan zal voelen. Je kunt je voorstellen dat deze stoffen minder ideaal zijn in een gezin met kinderen, vooral niet als er vaak gemorst wordt.

 

 

Elke stof is onderhevig aan slijtage

Een stof die niet slijt moet nog uitgevonden worden. Vanzelfsprekend is het dan ook dat een fauteuil, stoel of bank meer of minder snel zal slijten naar mate deze meer of minder gebruikt wordt.

Hoe sterk een meubelstof is wordt aangegeven met “Martindale”. Martindale is een test waarbij de slijtweerstand van een stof wordt vastgesteld. Hoe hoger het getal is van de Martindale, hoe hoger de slijtweerstand. (een lichte gordijnstof zal ongeveer een Martindale hebben van 2000, en goede meubelstof zal een Martindale hebben vanaf 20 000)

Kijk bij iedere stof uit met scherpe voorwerpen (jeansspijkers, gespen etc.), Bij leer kunnen deze krassen opleveren en bij stoffen halen of zelfs scheuren. Geen enkele stof is bestand tegen kattennagels.

Plooivorming is onvermijdelijk

Zo strak als een bank of fauteuil uit de fabriek komt, zal hij lang niet altijd blijven. Het is heel normaal dat stoffen naar mate van tijd oprekken en er dus plooivorming zal ontstaan. Dit is helaas de eigenschap van stof, maar niks om je zorgen over te maken.

De uitstraling van stof met vleug

Sommige stoffen hebben een overduidelijke “vleug”. Dit is vooral bij stoffen zoals suéde, velours en ribcord. Deze stoffen hebben een langere vezel. Wat dit betekent voor de uitstraling is dat wanneer deze vezels een bepaalde kant op wordt gestreken dat de stof lichter of donkerder zal ogen. Bij gebruik van deze stoffen op een zitmeubel kan deze stof “vlekkerig” aandoen omdat de vezels nooit allemaal precies dezelfde kant opgestreken staan. Deze levendigheid in de stof moet je mooi vinden, het is een eigenschap die op geen enkele wijze te verhelpen is, maar wel een extra charme aan een meubelstuk kan geven.

 

Invloeden van licht

Het verschieten van een stof wordt gemeten door een xenon-test. De stof wordt half afgedekt en half blootgesteld aan een lamp die daglicht nabootst (volle zon) Het blootgestelde deel zal in meerdere of mindere mate verkleuren ten opzichte van het afgedekte deel. Aan deze waarde wordt een cijfer gegeven van 1 tot en met 8, waarbij 1 heel erg verkleurd is en 8 eigenlijk niet. Onze meubelstoffen hebben allemaal een waardering tussen de 4 en 5. Dit is een prima resultaat voor normale invloeden van daglicht. Blootstellen aan de volle zon wordt te allen tijden afgeraden.

Ook bij leer kan zonlicht van invloed zijn. Het is nooit een goed idee om een leren meubel in de volle zon te zetten. Ook leer kan verkleuren en daarnaast ook nog eens uitdrogen en hard worden, met alle gevolgen van dien (scheuren). Behandel echt lederen meubels altijd met een ledercrème of een vergelijkbaar product om uitdrogen en scheuren te voorkomen.

Bij kunstleren zoals skaileer is verharding door (te veel)zonlicht niet meer terug te draaien. Deze leersoorten hebben ook geen baat bij ledercrème. De crème kan namelijk niet in de synthetische vezels trekken zoals dat bij natuurlijke vezels wel het geval is.

Bij PU-leer kan zonlicht ook licht van invloed zijn. Wanneer een bank van PU-leer enkele uren per dag in het zonlicht staat, is er kans dat het PU-leer licht verkleurd. De onderhoudsmethode van PU-leer is zeer verschillend met die van 'normaal' leer. Leeronderhoudsmiddelen dringen namelijk niet door tot de polyurethaan beschermlaag van PU-leer. Om PU-leer zo lang mogelijk mooi te houden, kun je het beste de stof regelmatig met een pluisvrije en licht vochtige doek afstoffen. Daarnaast doe je er goed aan om de bank om de zes maanden met een PU-protector te behandelen. Je kunt de PU-protector gewoon aanbrengen op een pluisvrije doek om zo de bank te reinigen en behandelen.

Onderhoud van de vulling

Banken en stoelen kunnen verschillende vullingen hebben. Zo wordt er in de zitting vaak schuim, koudschuim of pocketvering gebruikt. Vaak heb je een vaste plek en zithouding op een bank. Wanneer het model het toelaat en je losse kussens hebt in je zitmeubel is het verstandig om af en toe de kussens eens van plek te wisselen. Dit voorkomt overduidelijke zitdeuken en slijtage die naar verloop van tijd zal ontstaan. Heb je geen losse kussens op de zitting dan zal het meubel in veel gevallen voorzien zijn van pocketvering en komt dit probleem veel minder snel voor.

Rugkussens hebben vaak een watten of schuimvlokvulling. Ook hier is het verstandig om de kussens zo nu en dan van plek te wisselen en tegelijkertijd goed op te schudden. Doet u dit niet, dan kan de vulling naar mate van tijd gaan plakken of inzakken, dit is dan nog moeilijk in goede staat terug te brengen. Het spreekt voor zich dat plekken die veel gebruikt worden zachter zullen aanvoelen dan de plekken die minder vaak gebruikt worden.

Pilling

Tegenwoordig wordt er bij het ontwerpen van meubelstoffen gezorgd voor een hoge anti-pilling waarde. Toch kan het voorkomen dat er pilling optreedt. Pilling is het samenklitten/vervilten van losse en/of lange vezels/haren van de stof. Het ziet er dan uit alsof je allemaal kleine stofbolletjes op je bank of stoel hebt zitten. Dit gebeurt door wrijving. Als de stof de eigenschap heeft om te gaan pillen dan kan dit niet worden voorkomen. De pillen kunnen wel worden verwijderd met een pluizenkam of textieltondeuze. Het zijn uitsluitend overbodige vezels die pillen, geen ramp voor de stof dus!

Onderhoud en eerste hulp bij vlekken

Preventief onderhoud( een beschermde spray of crème) en bescherming tegen direct zonlicht of een warmtebron in de directe omgeving, zijn vereisten. Daarnaast is regelmatig stofzuigen of afdoen met een stof/ meubelborstel aan te raden, omdat de kleuren van de stof dan minder snel vervagen. Tevens kan achtergebleven stof op den duur zorgen voor vlekken als deze vochtig wordt. Losse pluisjes kun je met een vochtige doek of stofborstel verwijderen. 

Recycled leer kun je als volgt onderhouden: met een vochtige doek kun je de stof schoonmaken. In geval van vlekken kun je een neutrale zeepoplossing (zoals groene zeep of fijnwasmiddel) gebruiken om de vlek mee te verwijderen. Na het verwijderen van de vlek de stof afnemen met een vochtige doek (test altijd op een niet zichtbare plek wanneer je met schoonmaakmiddel aan de gang gaat!).

Gemorst! Wat nu?

Natuurlijk ben je ontzettend netjes en voorzichtig, maar het kan iedereen wel eens overkomen, je morst een druppel wijn of iets anders. Hieronder lees je tips voor eerste hulp bij morsen.

- Regel nummer 1 is altijd: NOOIT Vegen of Wrijven, maar deppen!

- Daarnaast is het ontzettend belangrijk voorzichtig om te springen met bijtende middelen zoals aceton en terpentine, giet deze middelen nooit direct op een vlek maar doe ze eerst op een doek of watje en dep dan voorzichtig op de vlek.

- Vaste substantie (bijvoorbeeld een bordje eten) direct met lepel verwijderen. Druk zo min mogelijk in het weefsel. Droog deppen met tissue of schone theedoek. Eventuele verdere vlekken verwijderen met behulp van het schema hieronder.

- Vloeistoffen opdeppen met tissue of schone theedoek; beslist niet wrijven! De meeste dranken zijn met lauw water te verwijderen. Herhaal deze behandeling zo vaak als nodig. Eventueel nadrogen met föhn. Oplossingen voor specifieke vlekken kunt u lezen in het schema hieronder.