Elk jaar weer komt Tuinbranche Nederland met nieuwe prachtige tuintrends die erg bepalend zijn voor 2020. Ook dit jaar heeft de Tuinbranche weer drie trends geselecteerd, die perfect passen bij de huidige maatschappij. De trends gaan veel dieper dan alleen het kijken naar wat mooi is, maar worden bijvoorbeeld gematcht aan wereldwijde trends, culturen, het veranderende milieu en populaire materialen. De trendtuinen van dit jaar laten zien dat duurzaamheid, biodiversiteit en watervriendelijkheid ook modern en compleet naar eigen smaak ingericht kunnen worden. Duurzaamheid hoeft niet langer een geiten-wollen-sokken imago te hebben, maar is helemaal hip!

De drie tuintrends - Trendtuin 1: Blended Cultures Tuintrends van 2020 De drie tuintrends van 2020 - inspiratie

Trendtuin 1: Blended Cultures

We beginnen met trendtuin 1 welke de naam Blended Cultures heeft gekregen. Deze tuin is ontworpen uit het idee dat we tegenwoordig door de digitalisering te veel in onze eigen bubbel leven, maar steeds meer mensen op zoek zijn om uit deze bubbel te breken. We zijn op zoek naar diversiteit, andere culturen, we willen nieuwe dingen ontdekken en uitproberen. We gaan steeds meer op reis naar onbekende plekken en nemen gebruiken over van andere culturen.

Uit deze gedachte is de trendtuin Blended Cultures ontstaan. Maar hoe vertaal je dit naar je eigen tuin? Het betekent eigenlijk dat je een mooie mix ziet ontstaan tussen moderne, strakke invloeden en kleurrijke en meer natuurlijke invloeden. Zo heb je een mooie mix tussen het beste van alle werelden! Wil je zelf ook zo’n mooie Blended Cultures tuin? Zo creeer je ‘m zelf:

Trendtuin 1: Blended Cultures
 

Bamboe hout

Bamboe is een prachtig alternatief voor tropisch hardhout. Zoals je misschien wel denkt, is Bamboe geen houtsoort, maar is het afkomstig van gras. Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld en kan wel een meter per etmaal groeien! In circa 4 jaar kan bamboe helemaal volgroeid zijn, terwijl vergelijkbare soorten hout 25 tot 75 jaar nodig heeft om volgroeid te zijn. Ook gaan bamboe vlonderplanken of bamboe schuttingdelen wel tot de 30 jaar mee. Door al deze kenmerken is bamboe enorm duurzaam. Ons bamboe hout is ook FSC-gecertificeerd, wat inhoudt dat het uit bossen komt die duurzaam worden beheerd.

Bamboe mag dus echt niet onderbreken in je Blended Cultures tuin! Het geeft een mooie, warme sfeer. Ga voor bamboe vlonderplanken voor een stevige ondergrond in je tuin, die ook nog eens een warme natuurlijke uitstraling heeft. Je kunt ook kiezen voor bamboe schuttingdelen. Om een echte exotische uitstraling te creëren kun je kiezen voor kleurrijke planten.

Vloerkleden

Ik hoor je denken, vloerkleden? In mijn tuin? We hebben een enorm uitgebreid assortiment vloerkleden, welke geschikt zijn voor zowel binnenshuis als buitenshuis!

Met een (of meerdere!) vloerkleed creëer je in een handomdraai een uiterst gezellig plekje. In combinatie met een bamboe vlonder of schutting zul je zien dat je tuin al een lekker exotisch tintje krijgt, waardoor het zomers lijkt alsof je je in een andere wereld waant. Ga voor een vloerkleed met een vrolijk kleurtje of een leuke opdruk voor het beste effect.

Tuintrends 2020 Vloerkleden
 

Louvre schutting zwart

Je hebt nu een mooie natuurlijke look in je tuin, maar bij deze trend is het natuurlijk de bedoeling dat je op zoek gaat naar contrast. Onzelouvre schutting vuren model Tokyo, is een zwarte louvre schutting die perfect in een tuin past met een Blended Culture stijl. Omdat het een louvre schutting is, heb je geen groot, zwart massief deel in je tuin staan, maar kijk je toch nog uit op kleurrijke planten en schijnt de zon nog door de schermen heen. Door de zwarte kleur creëer je echter toch dat contrast waardoor je een ultieme mix hebt tussen modern en exotisch.

Trendtuin 2: Inner Retreat

Trendtuin 2: Inner Retreat

De tweede trendtuin van Tuinbranche Nederland is een romantische tuin met de naam Inner Retreat. Het is ook mijn favoriete tuin uit dit lijstje.

De naam Inner Retreat zegt het eigenlijk al, in deze tuin kom je heerlijk tot jezelf en vind je de rust die je nodig hebt.

 

In de drukke samenleving waarin we leven tegenwoordig, is het belangrijk om een plek te hebben waar je kunt ontstressen en ontprikkelen. In deze tuin staan rustige natuurlijke tinten centraal en vind je veel planten terug. Zachte kleuren zoals lichtroze, rustig geel en baby blauw komen ook terug in deze tuin. Wil jij een tuin waarin je helemaal tot jezelf kunt komen? Zo creëer je die tuin:

Douglas hout

Zoals je ziet op de foto, voert hout de boventoon in de Inner Retreat tuin. Douglas hout, ook wel Lariks Douglas genoemd, is afkomstig van de Douglasspar en groeit in Europa. De Douglas spar is een snelgroeiende boom en levert toch kwalitatief hoogwaardig hout. Je vind Douglas hout terug in onder andere schuttingen, vlonderplanken, buitenverblijven en constructiehout.

Omdat Douglas een warme houtkleur heeft, past het perfect bij de Inner Retreat trendtuin. Je kunt gaan voor een Douglas vlonder en deze aankleden met planten, struiken of zelfs een kleine vijver om een heerlijk natuurlijk effect te maken. Vergeet ook niet om een gezellig hoekje voor jezelf te maken, zodat je lekker kunt genieten in jouw rustgevende tuin.

Glazen schutting of trellis schermen

Om de rustige sfeer te behouden, kiezen we bij deze tuin voor een glazen schutting glazen schutting of een trellis schutting trellis schutting. Met deze schuttingen creëer je rust en eenheid. De trellis schermen zorgen voor een kleine doorkijk, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een klimop aan deze schermen te bevestigen. Zo heb je iets meer privacy in je tuin. Om niet al te veel doorkijk in je glazen schutting te hebben, kun je kiezen voor een matte, glazen plaat, waardoor je niet door de schutting heen kunt kijken, maar je wel kunt genieten van de lichtinval.

Tuinmeubelen voor een romantische tuin

Om helemaal tot je zelf te komen, heb je natuurlijk een lekker plekje voor jezelf nodig. Om de rust in te tuin te behouden, kun je kiezen voor witte tuinmeubels. Een witte stalen of aluminium tuinstoel van het Spaanse merk LaForma past bijvoorbeeld perfect bij de Inner Retreat tuin. Deze minimalistische tuinstoelen blenden perfect met de tuin. Plaatst er nog een kleine tuintafel bij, zodat je heerlijk kunt genieten van een kopje koffie of een kop thee en je bent helemaal klaar om jezelf terug te vinden in jouw eigen Inner Retreat tuin.

Tuintrend 3: Street Savage

De laatste trendtuin van Tuinbranche Nederland is een tuin die de naam Street Savage heeft gekregen. De tuin is een mix van verschillende stijlen, is niet helemaal picture-perfect ingericht en zou je misschien zelfs een georganiseerde bende kunnen noemen. Maar dat is ook precies wat de gedachte achter deze tuin is.

Tuintrend 3: Street Savage
 

Tegenwoordig is iedereen op zoek naar perfectie en lijkt alles online perfect. Deze tuin is een tegenwicht voor deze gedachte en daarom kun je in deze tuin lekker jezelf zijn. Een ideale tuin voor tieners en jongvolwassenen. Is de Street Savage trendtuin een tuin waar jij je wel in ziet leven? Zo creëer je ‘m zelf:

Antraciet vlonderplanken

We beginnen met een uitdagende en opvallende vlonder: een antraciet vlonder. We hebben een enorm breed assortiment antraciet composiet vlonderplanken, maar wanneer je op zoek bent naar houten vlonderplanken in antraciet kleur, ben je bij ons ook aan het juiste adres. Alle vlonderplanken hebben een FSC-keurmerk. Weet je niet zo goed of je voor composiet of hout moet kiezen? Lees dan hier alles over alle voor- en nadelen van composiet vlonderplanken of vind alle antwoorden op je vragen op onze veel gestelde vragen over houten vlonder pagina.

Hout & Beton schuttingen

In een tuin met Street Savage stijl, mag beton natuurlijk niet ontbreken. Beton heeft een stoer uiterlijk en geeft de tuin ook een straatachtig uistraling. Licht beton steekt mooi af bij een donkere vlonder en door deze contrasten, krijgt de tuin een speels uiterlijk. Wanneer je toch meer op zoek bent naar matchende materialen, kun je ook kiezen voor antraciet betonpalen. De houtsoorten die je terugvindt in onze hout & beton schuttingen zijn Douglas lariks en Keruing.

Zelfbouw schuttingen Mix & Match en Modular

Speelsheid en vernieuwing zijn twee woorden die erg passen bij deze tuin én ook bij onze zelfbouw schuttingen. We hebben een enorm breed assortiment zelfbouw schuttingen van het merk Elephant. In dit assortiment heb je de keuze uit twee verschillende soorten zelfbouw schuttingen: Mix & Match en Modular. In allebei deze lijnen kun je jouw creativiteit helemaal de vrije loop laten. Verschillende kleuren, verschillende materialen, het kan niet gek genoeg! De Modular serie is iets eenvoudiger in de kleurkeuze en heeft een aluminium veer tussen de rabatdelen. Hierdoor hebben de verschillende losse planken ruimte om te werken, maar hebben de planken ook een sierstrip waardoor je een wat strakkere en chiquere uitstraling creëert. De Mix & Match delen worden geplaatst door middel van een mes en groef systeem. Er zijn voor beide schuttingen ook open delen, zoals een glaslamel of aluminium rooster lamel, waardoor je een wat luchtiger effect creeert en de schutting nog speelser oogt. Perfect voor in de Street Savage tuin, dus!

Zelfbouw schuttingen Modular Zelfbouw schuttingen Mix & Match Zelfbouw schuttingen Mix & Match en Modular

Welke trendtuin is jouw favoriete tuin? Voor mij was het erg lastig kiezen, want alle drie de tuinen hebben iets unieks. De combinatie van verschillende culturen en de unieke combinatie tussen natuurlijke invloeden en moderne stijlen sprak mij erg aan in de Blended Cultures tuin. Het rustige, romantische van de Inner Retreat trendtuin en de minimalistische witte tuinmeubels is ook een groot persoonlijk favoriet. De Street Savage tuin was even wennen, maar de vrolijke kleurtjes en het contrast met een antraciet vlonder oogt toch erg vrolijk. Misschien zien we volgend jaar wel een mooie combinatie van deze drie tuinen terug in één tuin...

Bron foto's: Tuinbranche Nederland