Vergrijzing schutting

Dé oplossing: zo voorkom je vergrijzing van een hardhouten schutting

Een hardhouten schutting is een echte aanwinst in de tuin. Het heeft een prachtige natuurlijke, warme kleur en uitstraling. Maar door weersomstandigheden vergrijst onbehandeld hardhout al na +- 6 maanden. Wil je de warme natuurlijke kleur behouden? Behandel de schutting dan met houtolie of beits. Elk product heeft een geheel eigen werking op het hout. Welk product heeft jouw voorkeur?

Wat is vergrijzing?

Hout vergrijst van nature als gevolg van blootstelling aan UV-straling van de zon, maar ook door regen, wind en andere weersomstandigheden. Na verloop van tijd kan het hout ook worden aangetast door schimmels en bacteriën, die de kleur van het hout kunnen veranderen. Alle houtsoorten vergrijzen, echter verschilt de snelheid van de vergrijzing per houtsoort. Hardhoutsoorten vergrijzen binnen een jaar naar een lichtgrijze kleur. Sommige mensen vinden vergrijsd hout mooi en willen het proces bespoedigen met speciale houtvergrijzingsmiddelen. Maar als je vergrijzing van je schutting wilt voorkomen, dan kun je het hout behandelen met houtolie of beits.

Hardhout behandelen met houtolie

Door gebruik te maken van onderhoudsolie ga je de vergrijzing door weersomstandigheden tegen. In houtolie zit een UV-bescherming die de verkleuring flink vertraagd en beschermt tegen algen en vuil. Na het aanbrengen trekt de olie in het hout en krijgen de kleurverschillen en noesten van het hout extra accenten, het hout wordt meestal 1 tintje donkerder. De onderhoudsolie van Elephant en van Woca zijn scherp geprijsde oliën om de vergrijzing tegen te gaan. We raden aan om een hardhouten schutting eens per jaar in te oliën voor het beste kleurbehoud.

Aanbrengen van houtolie

Het is zeer belangrijk dat de onderhoudsolie wordt aangebracht op een schone en droge ondergrond. Olie het hardhout dus niet direct in zodra het in je tuin staat, het hout moet namelijk nog enkele maanden uitzweten in de buitenlucht, bij voorkeur in de zomerperiode. Verwijder eerst vuil door de schutting goed te reinigen en schuur oneffenheden weg. Ook raden we aan om het hout in te oliën met droog weer met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden en niet in de brandende zon. Met één liter houtolie kun je 12 tot 15 m2 hout verwerken. Breng de olie aan in de lengte van de nerf met een spons, doek of kwast. 2 dunne laagjes olie is voldoende, maar laat de eerste laag goed drogen voordat je de tweede laag aanbrengt. Overtollige olie kan worden verwijderd met een droge doek.

Hardhout behandelen met beits

Naast houtolie is beits een veelvoorkomende keuze bij schuttingen. Dit product geeft ook een goede bescherming tegen zon, regen, wind, vuil en alg. Het verschil tussen olie en beits is dat beits dieper in het hout trekt en er zichtbaar een laag op het hout ontstaat. Beits blijft dan ook langer op het hout zitten, waardoor het niet nodig is om de schutting jaarlijks opnieuw te behandelen. De structuur van het hout gaat iets meer verloren bij beits, terwijl olie de structuren accentueert. HomingXL heeft veel verschillende kleuren beitsen van Plus Denmark in het assortiment. Hoe donkerder de kleur beits, hoe beter de bescherming is.

Aanbrengen van beits

Net als bij de houtolie is het belangrijk om de schutting eerst goed schoon te maken, oneffenheden op te schuren en stof vrij te maken. Dek de grond af om spetters te voorkomen. Gebruik voor de beits een kwast voor hoekjes en randen en een roller voor de grote oppervlaktes. Breng in totaal 2 laagjes aan, wacht ook hier tot de eerste laag goed is gedroogd voordat je de tweede laag aanbrengt.

De keuze ligt dus vooral tussen het behoud van de natuurlijke kleur door de olie of een langere bescherming door de beits. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat je de vergrijzing van het hout juist mooi vindt en daarom geen gebruik wil maken van olie of beits. Een kwestie van smaak!