Woon je aan het water en wil je een lekker plekje creëren om warme lente- en zomerdagen door te brengen? Dan is een steiger vlonder waarschijnlijk een perfecte oplossing! Het aanleggen van zo’n steiger vlonder verloopt iets anders dan het aanleggen van een vlonder op tegels of zand. Maar geen paniek, wij leggen gemakkelijk uit hoe je zo’n mooie steiger vlonder aan kunt gaan leggen.

Het verschil tussen een vlonder en een steiger

Als eerste moeten we wel even duidelijk maken dat er een groot verschil is tussen een steiger een vlonder. Een steiger functioneert altijd als een looppad langs of naar het water. Wil je een mooie zit-plek creëren aan het water? Dan spreken we gewoon van een vlonder. In deze blog lees je hoe je een vlonder aan het water het beste kunt aanleggen, hoe je deze moet onderhouden en welke vlonderplanken je het beste kunt gebruiken voor dit soort vlonders.

vlonder aan water
vlonder steiger
vlonder water
 

Voordat je een vlonder gaat aanschaffen

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, voordat je alle vlonderplanken en benodigdheden gaat aanschaffen en je vlonder gaat leggen. Wanneer je een vlonder gaat maken die aan het water ligt, moet je namelijk palen de grond inslaan in het water en het kan zijn dat je hiervoor een vergunning nodig hebt. Vraag dus altijd na bij jouw gemeente of dit nodig is, voordat je aan de slag gaat met je vlonder!

Daarnaast is het handig om je vlonder eerst uit te meten in je tuin. Zo kun je goed zien hoe groot de vlonder precies gaat worden en of hij misschien te groot is, of juist te klein. Je kunt het boven het water natuurlijk niet zo makkelijk uit meten en daardoor kan je wel eens de verkeerde inschatting maken. Door de vlonder eerst uit te meten in je tuin, wat gewoon met een meetlint kan, kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Welke vlonderplanken zijn geschikt voor mijn steiger vlonder?

Wanneer je voor een vlonder gaat die grenst aan water of boven water ligt, kun je het beste kiezen voor vlonderplanken met een dikte van minstens 2,5 centimeter. Dit kunnen zowel houten vlonderplanken met een dikte van 2,5 centimeter of composiet vlonderplanken met een dikte van 2,5 centimeter zijn. We raden echter aan om een vlonderplank met een dikte van 2,8 centimeter te gebruiken, want hoe dikker de vlonderplank, hoe sterker deze is. We hebben een mooi assortiment houten vlonderplanken met een dikte van 2,8 centimeter, welke dus uitermate geschikt zijn voor jouw vlonder terras aan het water.

Zo onderhoud je jouw vlonder aan het water en voorkom je gladheid

Wist je dat het niet uitmaakt of je vlonderplanken met ribbels/groeven of vlakke vlonderplanken neerlegt? Veel mensen denken vaak dat vlonderplanken met ribbels en groeven antislip zijn en dus beter zouden zijn om te gebruiken bij vlonders die vaker nat worden (bijvoorbeeld bij een steiger vlonder of een vlonder rondom zwembad). Niets is echter minder waar! Vlonderplanken met ribbels kunnen zelfs gladder worden, omdat een laagje water in de ribbels achterblijft. Het enige wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je vlonderplanken niet glad worden, is goed onderhouden. Gladheid op je houten vlonder heeft namelijk áltijd te maken met slecht onderhoud en algengroei. Veeg je houten vlonder dus regelmatig, dit voorkomt aanslag. Het is ook belangrijk om voor goede afwatering te zorgen, zodat het water goed weg kan lopen. Wil je het echt goed doen? Zet dan je houten vlonder twee keer per jaar in de olie. De beste tijd om dit te doen is een keer voor de winter en een keer voor de zomer. Zo is jouw vlonder helemaal beschermd voor het komende seizoen. Kijk je nu al tegen het oliën op? Dat hoeft helemaal niet, want met een grote kwastroller is de klus zo geklaard! Ben je van plan om composiet vlonderplanken aan te schaffen? Dan hoef je je helemaal geen zorgen te maken over het onderhoud. Composiet vlonderplanken kun je namelijk erg gemakkelijk schoonmaken met slechts een sopje en een harde borstel. Meer heb je niet nodig.

Het aanleggen van een vlonder aan het water

Laten we je nog niet teveel vertellen over het onderhoud van je vlonder, want je moet hem eerst nog gaan aanleggen! Heb je niet zo’n zin om zelf aan de gang te gaan, of heb je simpelweg geen tijd om zelf je vlonder te gaan leggen? Dan kun je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om je vlonder te laten monteren door professionals.

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het aanleggen van je vlonder, nadat je de vergunning met de gemeente rond hebt en je jouw vlonder hebt uitgemeten in de tuin, is de volgende stap erachter komen welke ondergrond in het water zit waar jij je vlonder gaat leggen. Welke ondergrond er in het water zit, beïnvloedt namelijk de manier waarop jij straks je palen erin moet gaan slaan. In onderstaande tabel zie je wat je moet doen bij welke ondergrond.

Ondergrond Zandgrond Kleigrond Veengrond
Hoe monteren: Onder hoge druk met spuitlans Paalhamer of palenrammer op benzine Grondboor, palenrammer op benzine

Het kan erg lastig zijn om palen in een zandgrond te kunnen slaan. Lukt het niet met een spuitlans met hoge druk, dan kun je overwegen om bij een specialist grondboorapparatuur te huren. Wanneer je met kleigrond te maken hebt, kun je eerst proberen om de paal de grond in te slaan met een paalhamer, lukt dit niet, dan kun je de paal de grond in slaan met een palenrammer op benzine. Op veengrond kun je gewoon gebruik maken van een grondboor, mocht dit niet lukken, dan kun je de palenrammer op benzine proberen.

Let op: gebruik altijd hardhouten palen en palen met een minimale kop maat van 8,5 x 8,5 centimeter. De palen moeten minimaal één meter de grond ingeslagen worden. Gebruik géén ronde palen, deze drukken de grond uit wanneer het gaat vriezen. De palen moeten maximaal om de 50 centimeter geplaatst worden, zie onderstaande afbeeldingen. De dwarsbalken kun je monteren middels een slotbout aan de paal, deze kun je eventueel met een hardhoutboor voorboren. Zodra het raamwerk (de onderconstructie) klaar is, kun je de vlonderplanken erop monteren. Het enige dat anders is aan het leggen van een vlonder aan/op het water is de palen de grond in slaan. Verder kun je gewoon ons gemakkelijke 10-stappenplan om een vlonder te bouwen gebruiken.

Composiet vlonder leggen - instructie - montageComposiet vlonder