Zelf overkapping maken

Zelf een overkapping maken

De charme van een overdekte buitenruimte is ongeëvenaard. De mogelijkheid om in de open lucht te ontspannen, te genieten van de natuur en momenten te delen met dierbaren, is een waardevolle toevoeging aan elk huis. Een overkapping biedt je de kans om deze ervaring te verstrekken. Of je nu wilt schuilen tegen de zon of regen, of gewoon een gezellig plekje wilt creëren voor buitenactiviteiten, het bouwen van een overkapping is een lonende en creatieve onderneming.


Voor de handige doe-het-zelf klussers is zelf overkapping maken goed te doen. Zorg er wel voor dat je minimaal met twee personen de klus gaat uitvoeren. Heb je twee linkerhanden? Of simpelweg geen tijd of zin om het zelf te doen? Dan kun je ook kiezen voor overkapping montage.


Wil je meer inzicht krijgen in een nieuwe overkapping? Neem dan een kijkje bij ons blog ‘Nieuwe overkapping? Dit moet je weten’. Benieuwd naar de kosten van een terrasoverkapping? Dan kun je terecht bij het blog ‘Wat kost een terrasoverkapping?’.

Benodigdheden

Het bouwen van een overkapping begint met een zorgvuldige voorbereiding. Als eerst moet je deze maken tussen een aanbouw overkapping of een vrijstaande overkapping. Zodra je deze beslissing hebt genomen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste materialen en gereedschap bij de hand hebt. Hieronder hebben we een simpel lijstje voor je gemaakt van de benodigdheden die je nodig hebt om je eigen overkapping te bouwen.


  • Douglas overkapping bouwpakket (aanbouw/vrijstaand en verkrijgbaar in diverse afmetingen)
  • Waterpas
  • Hamer
  • Boormachine
  • Schep/grondboor
  • Handzaag
  • Assistentie (we raden aan om met minimaal twee personen deze klus uit te voeren)

    Zelf overkapping maken

    Stappenplan

    Zodra je alle benodigdheden verzameld hebt, ben je klaar om te beginnen met de daadwerkelijke bouw van je overkapping. Het volgen van een goed doordacht stappenplan en het zorgvuldig uitvoeren van elke fase, zullen leiden tot een duurzame en aantrekkelijke toevoeging aan je buitenruimte. Hieronder volgt het stappenplan om je te helpen bij het bouwen van je eigen overkapping.

    Stap 1: Ontwerp en planning

    Bepaal de locatie van je overkapping en meet de beschikbare ruimte. Ontwerp een schets van je overkapping, inclusief de afmetingen en het gewenste uiterlijk.

    Stap 2: Voorbereiding en fundering

    Markeer de plekken voor de funderingspoeren en graaf gaten. Plaats de betonpoeren in de gaten en zorg dat ze waterpas staan.

    Stap 3: Framewerk

    Begin met het bouwen van het frame. Bevestig de staanders aan de funderingspoeren en verbind ze met dwarsbalken. Zorg ervoor dat het frame stevig en waterpas is voordat je verder gaat.

    Zelf overkapping maken

    Stap 4: Dakconstructie

    Monteer de dragers voor het dak boven op het frame. Dit vorm de basis voor je dakbedekking. Afhankelijk van je keuze voor dakbedekking, bevestig je de materialen stevig op de dragers.

    Stap 5: Afwerking en decoratie

    Controleer nogmaals de stabiliteit en stevigheid van je overkapping. Schuur eventuele ruwe randen en breng indien gewest een beschermende afwerking aan op het hout. Voeg decoratieve elementen toe zoals verlichting, gordijnen of planten om de overkapping een persoonlijk tintje te geven.

    Wil je liever je overkapping dicht maken? Kijk dan bij ons assortiment rabatdelen. Een andere optie is het gebruik van Louvre lamellen of Shutter schermen die je privacy en beschutting bieden terwijl je toch van het buitenleven geniet. Met een zelfgemaakte overkapping kun je het hele jaar door optimaal genieten van je tuin en buitenruimte. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en creëer je eigen overkapping met een overkapping bouwpakket!

    Ben je misschien toch nieuwsgierig naar wat groters? Kijk dan ook eens naar onze buitenverblijven.