Lariks Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar en groeit in Europa, maar is geen inheemse soort. Oorsponkelijk komt Douglas hout uit het westen van Noord-Amerika, waar hij Orgeon Pine wordt genoemd. De Orgeon Pine bomen kunnen daar een hoogte bereiken van 90 meter. In Europa heeft het hout de naam ‘Douglas’ gekregen, naar de Schotse Botanicus Sir David Douglas die de zaden van de Orgeon Pine in 1827 voor het eerst in Europa introduceerde.

De boom is vanaf 1840 verder over Europa uitgewaaierd. In die jaren is de Douglasspar veel aangeplant, omdat hij goed aanslaat in het Europese klimaat en als snelgroeiende boom toch kwalitatief hoogwaardig en duurzaam constructiehout oplevert. Het Douglas hout wat in Europa groeit is niet vergelijkbaar meer met de oorspronkelijke Orgeon Pine. De relatief snelle groei zorgt voor een grovere structuur vergeleken met de originele Oregon Pine.

Douglashout is toepasbaar in allerlei constructies. Vooral voor constructies die buiten komen te staan in weer en wind is Douglas zeer geschikt. Denk daarbij aan vlonders, veranda's, overkappingen, gevelbekleding, schuttingen en buitenkeukens.

Duurzaamheid Douglas hout

Lariks Douglas hout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidklassen, hoe sneller het bij buitentoepassing beschimmeling of rotting vertoond des te lager de duurzaamheidsklasse zal zijn. Duurzaamheidklasse 1 is bijvoorbeeld Azobe en Europees Eiken valt in klasse 2-3. Zie voor meer informatie ons blog over duurzaam hout.

De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout dat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.

Eigenschappen Douglas hout

Het kernhout van Douglas heeft meestal een licht geelrood (oranje) kleur die onder invloed van licht en lucht op den duur verkleurt tot oranjebruin, waardoor Douglas hout een warme uitstraling geeft. Het spinthout steekt wit af tegen het kernhout.

Alle houtsoorten verkleuren na een bepaald tijd, Douglas is een houtsoort die gemiddeld sneller verkleurd t.o.v. andere houtsoorten. Door de open structuur en het natuurlijk terugdrogen van het hout kunnen er soms barsten of scheuren in het hout ontstaan. Dit is niet nadelig voor de kwaliteit en is juist kenmerkend voor het robuuste karakter en de uitstraling van deze houtsoort.

Lariks Douglas in aanraking met vocht kan eventueel zwart uitslaan, dit is een natuurlijke reactie van deze houtsoort en doet ook geen afbreuk aan de kwaliteit en/of de duurzaamheid.

Over Douglashout

Douglashout is natuurlijk gedroogd, wordt lokaal in Nederland geproduceerd en is bovendien FSC gecertificeerd. Je kunt kiezen voor vier oppervlakte afwerkingen: Fijn bezaagd, Geschaafd, Groef/glad, Grove ribbel/vlak. Met onze speciale Douglas verf kun je het hout naar eigen smaak bewerken en het unieke karakter van het hout versterken.

Als onze douglas producten shop je hier.