Welk materiaal gevelbekleding past het best bij jou?

Besloten om je gevel te bekleden, maar geen idee met wat voor materiaal? Dat snappen we helemaal. We benoemen al onze opties en zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Composiet gevelbekleding

Composiet gevelbekleding bestaat voor 50% uit hout en 50% uit gerecycled kunststof. Hierdoor heeft dit materiaal de voordelen van zowel kunststof als hout. De houtvezels geven composiet de uitstraling van hout en het kunststof gedeelte zorgt ervoor dat het zo goed als onderhoudsvrij is en een moderne uitstraling heeft.

De voordelen van composiet gevelbekleding:

  • Composiet is een duurzame optie voor langdurig gebruik. Het materiaal is namelijk bestand tegen weersinvloeden, rot, vervaging, verkleuring, kromtrekken en barsten.
  • Op zoek naar onderhoudsarme gevelbekleding? Dan is composiet zeker wat voor jou. Het materiaal heeft namelijk alleen héél af en toe een nat doekje nodig, je hoeft het niet te verven, beitsen of het in de olie te zetten.
  • Composiet biedt een ruime keuze in ontwerp, kleur, textuur en afwerking. Het is een veelzijdige keuze die een ontzettend moderne uitstraling geeft aan je gebouw of huis.

De nadelen van composiet gevelbekleding:

  • De kosten van composiet liggen vaak hoger dan die van hout. Het is een investering voor de langere termijn die gecompenseerd worden met de lange levensduur en het lage onderhoud.
  • Composiet heeft een moderne uitstraling, maar wordt gemaakt om hout te imiteren. Het heeft niet de natuurlijke, karakteristieke uitstraling van echt hout.

Composiet gevelbekleding toch niet de juiste keuze voor jou? Bekijk dan onze houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding

Ga je voor de natuurlijke charme van hout? Dan is het nu aan jou om te bepalen voor welke houtsoort je gaat, want hier stopt het nog niet! Bij hout maken we onderscheid tussen hardhout en zachthout. Bij zachthouten gevelbekleding maken we onderscheid tussen bijvoorbeeld Vuren en Douglas. Heb je geen idee hoe je nu verder moet? We zetten de voor- en nadelen van alle houtsoorten voor je op een rijtje.

Hardhout

Het verschil tussen de houtsoorten zit hem in de soort boom en de snelheid waarmee het hout groeit. hardhouten gevelbekleding is afkomstig van loofbomen en groeit vrij langzaam, waardoor het hout een hoge dichtheid heeft. Wat zijn de eigenschappen van hardhouten gevelbekleding?

De voordelen van hardhouten gevelbekleding:

  • Hardhout bevat natuurlijke oliën die het hout beschermen tegen weersinvloeden, rot en schimmel en is van nature dus erg duurzaam. Het hout gaat wel tientallen jaren mee.
  • Door de celstructuur van het hout is het ook erg isolerend. Dit draagt bij aan de energie efficiëntie van het huis en kan op langere termijn kosten besparen.
  • Hardhout staat bekend om de warme uitstraling die het hout aan het uiterlijk van je gebouw of huis geeft. De unieke nerfpatronen en kleurtinten geven je gebouw echt karakter.
  • Het hout wordt in duurzaam beheerde bossen geoogst, wat het ook een milieuvriendelijke keuze maakt.

De nadelen van hardhouten gevelbekleding:

  • Hardhout is duurder dan andere gevelbekledingsmaterialen. Dit komt door het langzame groeiproces en de duurzaamheid van het hout.
  • Hout heeft onderhoud nodig, minimaal 1x per jaar. Dit verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat het hout zo lang mogelijk mooi blijft.

Zachthout

Zachthouten gevelbekleding is afkomstig van naaldbomen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen Vurenhout en Douglashout. Beide houtsoorten hebben verschillende eigenschappen die belangrijk zijn om mee te nemen bij het maken van de keuze voor jouw gevel.

De voordelen van Vuren gevelbekleding:

  • Vuren hout is relatief goedkoop om aan te schaffen, in vergelijking met andere materialen. Hierdoor is dit de budgetvriendelijkste optie voor het bekleden van je gevel.
  • Het hout is van nature niet duurzaam, maar het is verduurzaamd, waardoor het nu thermisch gemodificeerd hout is. Dit wil zeggen dat het hout is verhit in een zuurstofarme omgeving, dit zorgt ervoor dat vocht en schimmel verdwijnt en het hout steviger is.
  • Zachte houtsoorten zijn licht van gewicht en makkelijk te bewerken, wat het voor doe-het-zelvers een aantrekkelijke houtsoort maakt.

De nadelen van Vuren gevelbekleding:

  • Vuren hout is minder duurzaam dan hardhout, waardoor het sneller kan gaan slijten, rotten of beschadigd raken. Het heeft regelmatig onderhoud nodig om de levensduur te verlengen en het hout zo lang mogelijk mooi te houden.
  • Het onderhouden van Vuren hout is erg belangrijk. Denk hierbij aan beitsen, verven of impregneren.

De voordelen van Douglas gevelbekleding:

  • Douglas is een zachte houtsoort met de eigenschappen van hardhout. Het hout is afkomstig van de Douglas spar en staat bekend om zijn natuurlijke, hoge duurzaamheid. Het hout is van nature goed bestand tegen weersinvloeden, rot en schimmel.
  • De warme tinten van Douglashout geven je gevel een uitnodigende en warme uitstraling.
  • Hoewel het hout de eigenschappen heeft van hardhout is het nog steeds redelijk betaalbaar. De prijs-kwaliteit verhouding is dus een groot voordeel van deze houtsoort.

De nadelen van Douglas gevelbekleding:

  • Onbehandeld Douglas vergrijst na een bepaalde tijd. Wil je graag de warme, houtkleurige uitstraling behouden? Dan is het belangrijk om het hout te behandelen met olie of beits. Dit verhoogt ook de levensduur en weersbestendigheid.
  • Douglas hout is zwaarder dan andere houtsoorten, wat mogelijk extra ondersteuning vereist.

Veel succes met het uitzoeken van de ideale gevelbekleding! Ben je er nog niet helemaal uit of wil je gewoon nog even rondkijken? Bekijk dan alle gevelbekleding.