Als het gaat om het bouwen van een schutting of het bekleden van een gevel, is potdekselen een techniek die steeds meer aandacht krijgt. Deze traditionele methode is niet alleen functioneel, maar ook visueel aantrekkelijk. Maar wat houdt potdekselen precies in? Dat lees je in dit blog samen met waarom je ervoor zou kunnen kiezen.
Wat is potdekselen?
Potdekselen is een techniek voor het aanbrengen van planken, waarbij de planken overlappend worden bevestigd.
Stabiliteit en bescherming
Elke plank bedekt een deel van de plank eronder. Deze constructiemethode zorgt voor extra stevigheid en helpt om water en andere elementen buiten te houden, wat houtrot voorkomt. Ook vermindert dit de kans op kromtrekken en of vervormen van de plank.
De overlapping van de planken, zorgt ervoor dat een deel van de plank wordt beschermd door de plank erboven. Deze techniek verlengt de levensduur van je schutting of gevel. Potdekselen kan zowel horizontaal als verticaal worden toegepast, afhankelijk van het gewenste ontwerp en de functie. Bij horizontale overlapping zijn de planken meer beschermt tegen hemelwater dan bij verticale overlapping. Dit aangezien het water dan makkelijker tussen de planken kan komen.
Toepassingen van potdekselen
Schuttingen
Potdekselen is een populaire keuze voor onder andere schuttingen. Het creëert een robuuste afscheiding die meer privacy biedt. De overlapping van de planken bij een schutting zorgt ervoor dat er minder ruimte is tussen de planken, wat het aantal nieuwsgierige blikken dat naar binnen kan kijken vermindert. Bovendien zorgt de techniek ervoor dat regenwater gemakkelijk van de schutting afloopt, waardoor het risico op vochtproblemen vermindert. Zo wordt de levensduur van het hout verlengd.
Gevelbekleding
Naast schuttingen wordt potdekselen ook steeds vaker gebruikt bij gevels. Ook hier zorgt de overlapping van de planken ervoor dat regenwater gemakkelijk van de gevel afloopt en dat de achterliggende structuur gezond blijft door de goede ventilatie.
Rabatplanken
Voor potdekselen zijn er verschillende soorten materiaal beschikbaar. Elk met zijn eigen charme en functionaliteit, waardoor je kunt kiezen wat het beste bij jouw project past. Rabatplanken zijn een uitstekende keuze omdat deze planken speciaal zijn ontworpen voor potdekselen. Deze planken hebben een schuine afloop om gemakkelijk in elkaar te grijpen. Ze vallen in twee categorieën:
Enkelzijdige rabat planken
Enkelzijdige rabat planken, ook wel Zweeds rabat houten gevelbekleding genoemd, hebben een schuine kant aan één zijde, waardoor ze overlappend kunnen worden gemonteerd. Door de overlappende montage wordt het binnendringen van water en wind verminderd en zorgt voor een lange levensduur. Potdekselen verlengt de levensduur met wel 5 tot 10 jaar!
Dubbelzijdige rabatdelen
Dubbelzijdige rabatdelen hebben dubbele zichtzijde, wat betekent dat ze aan beide kanten er hetzelfde uitzien. Deze planken hebben meestal de voorkeur als je een schutting gaat bouwen. Dan ziet het er niet alleen in jouw tuin mooi uit, maar ook voor de blikken van buitenaf!
Gewone planken
Je kan ook de techniek van potdekselen uitvoeren met gewone planken. Houtplanken zijn een populaire keuze vanwege hun natuurlijke en warme uitstraling. Onder houtplanken heb je de keuze tussen hardhout of zachthout. Hardhout is sterker waardoor het een langere levensduur heeft. Zachthout is lichter van gewicht en een budgetvriendelijkere keuze.
Ventilatielat vuren
Om ventilatie mogelijk te maken, heb je rachelwerk nodig van achterhout of ventilatielatten. Je kan kiezen tussen hardhouten of zachthouten. Zachthout is vaak geïmpregneerd en heeft het voordeel als je op je budget moet letten en als je bereid bent om regelmatig onderhoud te doen. Hardhout is een optie als je wil investeren in duurzaamheid en het fijn vindt als je minder onderhoud hebt.
Kosten van potdekselen
Verschillende planken komen met verschillende prijzen (beginnend bij € 4 á € 5 per strekkende meter) en benodigdheden. Daarnaast kun je ook nog palen en schroeven aanschaffen om te gaan te monteren. Welke bij jouw gekozen materiaal passen, staat op de pagina van het product, onder ‘bijhorende producten.’
Monteren en onderhoud
Voor de echte doe-het-zelvers is het monteren van rabatdelen een leuke uitdaging! Het montageproces is afhankelijk van welk type en materiaal je hebt gekozen. Klinkt het als een leuke uitdaging, maar heb je een zetje in de goede richting nodig? Lees dan onze blog over het monteren van gevelbekleding. Vind je het toch fijner om de last uit handen te geven? Met onze montageservice komen er echte vakmannen bij je langs om alles in te meten en te monteren.