Een dakterras is fijn voor warme zomeravonden, genietend van het uitzicht en de zon. Bovendien zorgt een dakterras ook vaak wel voor een meerwaarde op het huis of appartement. Hoeveel waarde het toevoegt, is uiteraard afhankelijk van de locatie en of het huis nu al een buiten heeft. Als je door het dakterras de eerste buitenmogelijkheid maakt dan zal het zonder twijfel gunstig zijn voor de waarde van je huis.

Maar een dakterras creëren is iets dat zorgvuldig moet gebeuren. Voordat je een start kunt maken met het maken van een dakterras moet een bouwkundige beoordelen of de constructie sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen. Een paar mensen op het dak leveren als snel een flink aantal kilo’s op. Om over het gewicht van het materiaal en de natte aarde in plantenbakken nog maar te zwijgen.

Stap 1: De ondergrond

Wanneer er nog grind op het dak ligt, kun je dit het beste eerst verwijderen. Controleer of de huidige dakbedekking nog in goede staat is en de aankomende jaren meekan. Als je het terras eenmaal hebt gelegd, is het herstellen van problemen lastiger.

Stap 2: Opmeten

Bepaal vervolgens de afmeting van het gewenste dakterras. Via onze site kun je exact berekenen wat je nodig hebt voor het aantal m² dakterras dat je wilt maken.

De onderregels verdelen de belasting van het gewicht op het dak. Let er op hoe je uitkomt bij de toegang tot je dakterras, een deurdrempel bijvoorbeeld. Vergeet dus niet de hoogte van een rubberen tegeldrager (1 cm), de dikte van de onderbalk en plank/tegel dikte mee te rekenen.

(Tip: Leg onder de dwarsbalken om de circa 25-30 cm rubberen tegeldrager die er voor zorgen dat de constructie je dakbedekking niet beschadigen.)

Stap 3: afwatering

Bij een plat dak is het over het algemeen de bedoeling dat het regenwater eenvoudig weg kan lopen. Ook nadat het dakterras is aangelegd, zou het zo moeten werken. Dit kan eenvoudig door het aanbrengen van enkele stoeptegels onder de dwarsbalken van de vlonder. Hierbij is het wel verstandig om de onderbalken op rubberen tegeldragers aan te brengen. Het aantal tegels en rubberen tegeldragers kun je makkelijk uitrekenen door per dwarsbalk van 5 meter 9 stuks tegels en tegeldragers aan te houden. Houd bij het bestellen van het hout/composiet rekening met 5 -10 % zaagverlies.

Stap 4: Materialen

Voor je dakterras kun je kiezen uit composiet of houten vlonderplanken. Maar je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor een tegel in plaats van vlonderplanken. Voor een uitgebreide leginstructie per merk kun je onze site raadplegen. Denk er bij een dakterras alleen nog aan dat je de granulaattegels erbij besteld.

Stap 5: Hekwerk

Bij een dakterras is een balustrade noodzakelijk om te voorkomen dat jij of anderen er af zouden kunnen vallen. Het vervaardigen van de balustrade vereist maatwerk. Hij moet minstens 110 cm hoog zijn en zo geconstrueerd dat kinderen er niet onderdoor kunnen glijden. Voor kinderen moet bovendien een maximale spijlafstand in acht worden genomen (controleer hiervoor het meest recente bouwbesluit).