Hout is sterk, licht, makkelijk verwerkbaar en heeft een natuurlijk en tijdloos karakter. Het is een veelzijdig materiaal om eindeloos mee te werken.

Maar... hout kan ook oneffenheden vertonen, die van nature bij hout horen. Hout leveren zonder oneffenheden brengt per definitie verspilling van kostbaar hout mee en is dus niet duurzaam.

Daarom tonen wij je hiernaast een aantal natuurlijke eigenschappen van hout, zodat we op één lijn zitten wat betreft de kwaliteitsverwachting.

Noesten/kwasten

Noesten kwasten

Noesten behoren tot het natuurlijke uiterlijk van hout en kunnen sterk variëren, afhankelijk van de houtsoort, de groeisnelheid, weers- en andere invloeden.

Merg

Merg

In de kern van naaldhout bevindt zich, in de lengterichting, het merg. Dit sponsachtige weefsel wordt regelmatig verkeerd geïnterpreteerd als houtrot of veroorzaakt door insecten.

Hars

Hars

Hars komt veel voor bij naaldhout en is mede verantwoordelijke voor de natuurlijke duurzaamheid van het product. In het eerste jaar na de afwerking van het hout kan er hars uit het hout komen. Je kan eventuele harssporen wegschrapen.

Tip:

Hars is eenvoudig weg te halen met terpentine.

Schimmel

Schimmel

Door een hoge vochtigheid kan hout aangetast worden door schimmel. Oppervlakkige schimmel heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout en kan vaak gemakkelijk worden afgeborsteld.

Maatvastheid

Maatvastheid

Planken Krimpen en zetten uit (zwellen) afhankelijk van de temperaturen en (lucht)vochtigheid. Dit kan ook leiden tot oppervlakkige scheurvorming.

Tip:

Monteer nooit planken koud tegen elkaar.

Ruwe plekken

Ruwe plekken

Door de specifieke structuur van hout kunnen er altijd ruwe plekken of randen zichtbaar zijn, zelfs na zorgvuldig schaven of frezen.