Douglas hout kun je bij HomingXL verkrijgen en wordt gebruikt om bijvoorbeeld vlonders of schuttingen mee te maken. Maar zodra je deze houtsoort in huis (of eigenlijk in de tuin) hebt gehaald, wil je wel dat het zo lang mogelijk mee gaat. Kortom: hoe moet je Douglas hout behandelen zodat het lang mooi blijft? We geven je in dit blog uitgebreide tips.
Moet je Douglas hout behandelen?
De eerste vraag is natuurlijk: moet je Douglas hout überhaupt behandelen? Of kun je het ook gewoon in de tuin laten liggen zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Daar hoop je natuurlijk stiekem op, want je wil niet elke lente je Douglas vlonderplanken of schutting oliën of beitsen. Hoe minder onderhoud, hoe beter.
Wanneer je Douglas hout niet behandelt, gaat het zo’n 10 tot 15 jaar mee. Behandel je het wél? Dan is de levensduur een stuk langer. Je hoeft dus niet per se deze houtsoort te behandelen, maar het draagt wel bij aan de levensloop van het materiaal. Het materiaal gaat zo’n 5 jaar langer mee. Het hoeft dus niet, maar we raden het je wel aan. Zeker wanneer je zo lang mogelijk wil genieten van je vlonder, Douglas schutting of tafel.
Hoe vaak moet je Douglas hout behandelen?
Nu je weet dat het niet per se nodig, maar wel aan te raden is om Douglas hout te behandelen, ben je nieuwsgierig hoe vaak je dit dan moet doen. In principe verschilt dit per middel dat je gebruikt.
Ga je Douglas hout behandelen met beits? Dan moet dit om de 6 tot 8 jaar opnieuw gebeuren. Doe je dit deze lente? Dan kun je dus nog een aantal jaren vooruit. Kies je voor oliën? Dan moet je dit proces om de 2 tot 3 jaar herhalen, iets vaker dus. De meest onderhoudsvrije mogelijkheid is het verven van Douglas hout. Voor het beste resultaat hoef je dit pas na 10 tot 12 jaar te herhalen. Wel zo relaxt.
Waar kan je Douglas hout mee behandelen?
Je kunt Douglas hout dus behandelen met beits, olie, verf óf je kunt het laten vergrijzen. We zette alle opties hier voor je op een rij.
#1 Beits
Je kunt Douglas hout beitsen met speciale beits. Deze beschermt het hout net wat beter dan olie en geeft het hout een natuurlijke look. Wil je toch liever een kleur meegeven aan een tafel, vlonder of schutting van Douglas hout? Dan kun je ook kiezen voor een zware beits. Door de gekleurde beits krijgt het hout een andere kleur, maar blijft de natuurlijke textuur van het hout nog wel zichtbaar. Let wel, je moet het hout wel eerst impregneren voordat je het kunt gaan beitsen.
#2 Olie
Waarom je Douglas hout wil behandelen met lijnolie of een andere oliesoort? Omdat het de vergrijzing van het hout tegengaat. Ook komt er door de olie geen groene aanslag op je tuinmeubelen. Dat is ook prettig wanneer je een vlonder hebt, want door de algen wordt deze spekglad.
Bij HomingXL hebben we een speciale Douglas-olie waarmee jij je Douglas hout kunt beschermen én verfraaien. Want het hout krijgt er een matte en natuurlijke uitstraling van. Je vindt hem zelfs in allerlei kleuren zoals dim grey en smoke white. Droogt razendsnel en heeft geen nare verflucht. Allemaal redenen om je Douglas hout met olie te behandelen.
#3 Verf
Wanneer je Douglas hout gaat verven, hoef je er 10 tot 12 jaar dus niet naar om te kijken. Mits je kiest voor de juiste verf dan. Het beste resultaat krijg je met speciaal verf voor dit materiaal. De verf moet namelijk wel tegen een stootje kunnen. Regenbui hier, zonneschijn daar: het Douglas hout moet er wel tegen kunnen. Anders bladert de verf binnen de kortste keren af en dat is zeker geen gezicht.
Bij HomingXL hebben we veel verschillende soorten Lariks Douglas verf in allerlei kleuren. Deze verf sluit het hout helemaal waterdicht af, maar het vocht wordt wel gereguleerd. Daarnaast vormt de verf een fijne bescherming tegen alle weersomstandigheden.
#4 Vergrijzing
Vind je het juist mooi als Douglas hout grijs wordt? Dan kun je de tafel, schutting of vlonder natuurlijk mooi in het zonlicht laten staan. Bij Douglas hout kan het vergrijzen namelijk op een hele natuurlijke manier, maar dit kost wel veel tijd.
Je wil natuurlijk dat het hout rondom even mooi grijs wordt, maar hoe doe je dat? Je kunt dit proces versnellen met een vergrijzingsmiddel, daarmee krijgt het hout dezelfde grijze kleur als dat het 4 jaar in de zon heeft gestaan. Wel zo makkelijk!
Ga je Douglas hout behandelen? Met deze tips is het een eitje
Weet je nu welk middel je gaat gebruiken om je Douglas hout te behandelen? Mooi, dan geven we je nu graag een aantal tips voor dat behandel-proces. Komt -ie.
- Douglas hout behandelen gaat minder goed in de felle zon. Plan het dus liever niet midden in de zomer. Of wanneer dit mogelijk is, doe het in een schuur of onder een afdakje.
- Maak het hout eerst goed schoon. Dit doe je niet met een hogedrukreiniger, want dat geeft splinters en kan het hout beschadigen. Het kan wel door het te ontvetten. Wil je vergrijsd Douglas hout behandelen? Dan is het in sommige gevallen belangrijk dat je eerst een ontgrijzer op het hout gebruikt.
- Ga je de olie en beits aanbrengen? Begin dan bij de nerven en groeven voordat je de rest aanpakt. Dan kan het middel goed inwerken op deze ruige stukken hout.
- Lees goed de gebruiksaanwijzing van het middel dat je gebruikt. Dat klinkt logisch, maar een middel kan zomaar andere instructies hebben dan de instructies via het internet. Goed lezen dus!
Conclusie
Heb je Douglas hout aangeschaft? Dan wil je er zo lang mogelijk van genieten. Dat kan door Douglas hout te behandelen. Je kunt Douglas hout behandelen op meerdere manieren: olie, beits of verf. Je kunt er ook voor kiezen om het vergrijzingproces te omarmen. Genoeg manieren om het hout te beschermen. Heb je een vraag hoe jij je Douglas houten producten van HomingXL het beste kunt onderhouden? Dan helpen we je graag verder. Neem gerust contact op met onze klantenservice voor al je vragen.