Het internet staat vol met blogs en tips over het winterklaar maken van je tuin. Het gaat hier dan meestal over de planten, het bijvoeren van tuinvogels en het afsluiten van een eventuele buitenkraan. Maar wist je dat  het najaar het uitgelezen moment is om onderhoud te plegen aan jouw vlonder, schutting en tuinmeubelen?  In dit blog leggen we je uit hoe je onbezorgd de winter door komt en de levensduur van jouw terrasplanken hout, schutting en tuinmeubels kan verlengen. 

Winterklaar maken van jouw vlonder en schutting.

Winterklaar maken betekent dus letterlijk jouw tuin, terras, schutting en tuinmeubelen klaar maken en beschermen tegen de invloeden van het winterse weer. De herfst en de winter kunnen in ons landje behoorlijk vochtig zijn en vocht is de grootste boosdoener voor je vlonder of schutting.
Zorg ten eerste dat je terras schoon en opgeruimd is. Vuil en losse potten kunnen ervoor zorgen dat je terras te lang vochtig blijft op bepaalde plekken en dat is voor zowel hout als composiet niet goed. Veeg je terras regelmatig aan als je veel last hebt van bladval, ook hieronder blijft het namelijk te lang vochtig. Lees verder voor meer  informatie over het winteronderhoud van je vlonder en schutting.

Wil je meer informatie over:

  • Het onderhoud van houten vlonders en schuttingen
  • Het onderhoud van composiet vlonders en schuttingen

Onderhoud houten vlonders en schuttingen

Het winterklaar maken van je houten terras of schutting zit hem voornamelijk in het onderhoud. Een vlonder of schutting van zacht hout zoals vurenhout en steigerhout moet je in principe altijd behandelen. Vaak zijn deze houtsoorten geïmpregneerd maar een beits- of laklaag biedt extra bescherming. Ook bestaan er middelen om vurenhout zelf te impregneren zoals Impraline pre-active van Hermadix. Onbehandeld kan je vlonder of schutting gaan rotten, wat uiteraard niet wenselijk is. 

Hardhout en Douglashout dat blootgesteld wordt aan weer en wind hebben de eigenschap grijs te worden. Sommige mensen vinden vergrijsd hout juist mooi maar een ander wil de oorspronkelijke kleur van het hout behouden. Je houdt je houten vlonder of houtenschutting in de oorspronkelijke kleur door het hout een minimaal twee keer per jaar te behandelen met een olie namelijk in het voorjaar en in het najaar. Er zijn ook Douglas oliën met een kleurtje, voor als je net iets anders wilt.

 

Het schoonmaken van je terras is heel belangrijk. Mos of algen ervoor zorgen dat er een groene aanslag ontstaat. Deze hebben de eigenschap om vocht vast te houden en dat brengt de nodige problemen met zich mee. Een natte plank met groene aanslag is niet alleen glad maar zal ook gaan rotten omdat de plank niet snel genoeg opdroogt. Het is dus van groot belang om je vlonder schoon te houden. Je kunt dit doen met onze HomingXL universele reiniger voor hout en composiet. Hou vooral de schaduwplekken in de gaten, hier ontstaat de meeste aanslag.
Strooien kan, maar spoel je terras af wanneer de dooi inzet, dit om ingetrokken zoutvlekken te voorkomen.

 

Ook een houten schutting heeft aandacht en onderhoud nodig vooral wanneer we het winterseizoen in gaan. Behandel het hout zoals hierboven staat omschreven met beits of olie. Hou verder in de gaten dat de schutting genoeg lucht heeft om te ventileren. Hou aan de onderkant 5 cm vrij van de grond. Wanneer dit niet gebeurd kan de schutting door optrekkend vocht gaan rotten. Kijk ook of er geen (grasachtige) planten te dicht tegen de schutting aan staan, ook daar blijft vocht veel langer zitten en heb je wederom de kans dat het hout gaat rotten.

Onderhoud Houten tuinmeubelen

Ideaal gezien zou je tuinmeubels in de winter binnen moeten zetten. Heb je binnen geen plek, probeer ze dan af te dekken met een afdekzeiltje. Verder kun je teak tuinmeubels en hardhouten tuinmeubels voor het winter seizoen ook nog even oliën. Zo krijgen zij een extra beschermlaagje om de winter te doorstaan.

Onderhoud composiet vlonders en schuttingen

Ondanks dat composiet nagenoeg onderhoudsvrij is zijn er zeker ook bij composiet terrassen en schuttingen wat dingen waarmee je jouw vlonder of schutting winterproof kunt maken. Zorg dat je terras voldoende afwaterend is zodat er op en in de plank geen water kan blijven liggen. Bij bevriezen zet het water uit en dit kan er voor zorgen dat je plank scheurt of krom trekt. Ook bij een composiet vlonder is het belangrijk dat deze regelmatig schoon gehouden wordt, ook hier kun je weer HomingXL universele reiniger voor gebruiken. Niet alleen op de plank maar ook tussen de planken kan vuil ophopen waardoor de afwatering verminderd en de ventilatie niet meer optimaal is, zorg dat de naden tussen de vlonderplanken vrij zijn.
Bij sneeuw en gladheid kan er zout gestrooid worden, maar zorg er wel voor dat je terras met de dooi weer schoon spoelt, zo voorkom je ingetrokken zoutvlekken. Je kunt een hogedrukreiniger gebruiken met een maximale druk van 80 bar en waaiervormige straal, gebruik nooit een vuilfrees. Volg bij het schoonspoelen steeds de lengterichting van de plank en houd voldoende afstand om beschadiging te voorkomen. Heb je geen hogedrukreiniger tot je beschikking dan volstaat een schrobborstel en een tuinslang voor het naspoelen. Voor meer tips over het onderhoud van composiet kun je terecht op onze pagina (https://homingxl.nl/onderhoud-tips-composiet-vlonderplanken/)

Voor het winterklaar maken van composiet schuttingen geldt nagenoeg hetzelfde als voor de houten schuttingen. Voldoende ventileren is ook hier weer cruciaal. Laat voldoende ruimte tussen de grond en de onderkant van de schutting en zorg dat planten niet te dicht tegen de schutting aan staan. Doe je dit niet dan kan er vocht in de schutting trekken met als gevolg dat planken krom trekken of zelfs scheuren.

Mocht het een strenge winter worden, houd dan bij veel sneeuwval het terras in de gaten en verwijder de sneeuw wanneer het teveel wordt, door het gewicht kunnen planken gaan doorhangen op plekken waar deze misschien niet voldoende ondersteund is. Daarnaast is het verstandig regelmatig sneeuw van je terras te verwijderen. Dit heeft namelijk hetzelfde effect als wanneer er  te lang water op je planken blijft liggen.

Wij hopen dat je iets hebt aan onze tips zodat je ook volgend voorjaar weer volop kan genieten van je tuin.