winterklaar tuin

Het is weer die tijd van het jaar, de tuin moet winterklaar worden gemaakt. Planten en grassen moeten beschermd worden tegen de vrieskou en we kunnen nu nog net bollen plannen om in het voorjaar te kunnen genieten van vrolijke bloeiers. Wat moet je allemaal doen?

Kuipplanten

Bakken met planten die niet vorstbestendig zijn, haal je in deze periode naar binnen. Zet ze bij voorkeur in een lichte ruimte waar de temperatuur tussen de 5° en10° C ligt. Een goede ruimte hiervoor is bijvoorbeeld de serre, of een bijkeuken. Eenjarige bloeiers zoals lobelia en petunia zijn nu uitgebloeid en kun je weggooien. De planten die buiten blijven en bescherming nodig hebben, pak je in met jute of een andere beschermend materiaal.

Snoeien

Als het goed ken je het snoeischema van de struiken en planten in je tuin. Sommige struiken moeten juist nu gesnoeid worden, want in de lenten ‘bloeden’ ze dood. Deze struiken hebben wel wat extra bescherming nodig in de winter. Groenblijvende hagen en de meeste bladverliezende hagen kunnen ook gesnoeid worden. Dit geldt tevens voor de klimop, blauwe regen en fruitbomen. Struiken die in het voorjaar bloeien, snoei je nu niet, anders bloeien ze niet. Deze struiken bloeien namelijk op het hout dat in de zomer is gevormd.

Beplanten

Zolang het niet vriest is de herfst een goed jaargetijde om bomen, heesters, rozen en vaste planten in de tuin te zetten. De grond is nog warm van de zomer en de temperatuur is ook nog goed. Een ander voordeel is dat de planten voor de winter al geworteld zijn waardoor ze in het voorjaar meteen kunnen uitlopen.

Bloembollen

Bloembollen kan je tussen september en de eerste week van december planten. Als je dan toch bezig bent in de tuin, pak je dat klusje ook gelijk mee. Het geeft zoveel sfeer en kleur in de tuin in het voorjaar! Bollen kun je alleen niet planten als er vorst in de grond zit, dan bevriezen ze.

Gazon

Ook voor je gazon moet je e.e.a. doen om deze zo goed mogelijk de winter door te laten komen. Zorg dat de bladeren van het gras zijn zodat er genoeg licht op het gras kan komen (sneeuw laat je overigens wel gewoon liggen). Deze bladeren kun je gebruiken om planten die half winterhard zijn, te beschermen tegen de kou. Tot eind oktober kan je nog maaien, maar daarna stop je voorlpig even. Maai het gazon als u ziet dat het gras nog groeit, meestal tot eind oktober. Loop in de winter zo min mogelijk over je (bevroren) gazon.

Tenslotte

Sluit de buitenkraan af en laat de tuinslang leeg lopen. Deze kun je voorlopig opbergen. Vorstschade aan gieters en bakken voorkom je door ze leeg te gieten. Maak drinkbakken voor vogels leeg of leg er gaas overheen. De vogels mogen er wel uit drinken, maar er niet in badderen, omdat hun vleugels als ze nat worden dan kunnen bevriezen. Maak vogelhuisjes schoon en hang ze op een veilige plek, vogels brengen er graag koude nachten door.