Vlonderplanken

Er zijn ontzettend veel verschillende materialen en soorten vlonderplanken te verkrijgen. Fijn, zo veel opties, maar het kan natuurlijk ook tot keuzestress leiden. Want waar moet je op letten bij het maken van een keuze en de aanleg? Ziet de vlonder er over 5 jaar nog net zo uit? In deze blog helpen wij je op weg om de juiste keuze te maken!



Vlonderplanken in je tuin

Vlonderplanken zijn op veel manieren te gebruiken in je tuin. Denk aan een vlonder onder een overkapping of veranda, een mooi lang looppad door je tuin, als vlonder steiger aan de waterkant of een verhoogd terras. Het kan een uitstekende toevoeging zijn voor je tuin en een mooie manier om variatie aan te brengen. Een vlonder past door de vele keuzeopties in elke tuinstijl. Een vlonder is zeer geschikt om wat hoger aan te leggen dan de rest van je tuin. De afwisseling in hoogte maakt je tuin dynamischer. Ook is het mooi te combineren met andere materialen, zoals sierbestrating.

Wat is de juiste vlonderplank voor mij?

De meeste vlonderplanken zijn in te delen in de categorieën: hardhout, geïmpregneerd naaldhout, douglashout, composiet en bamboe. Natuurlijk baseer je de keuze op eigen smaak en budget, maar ook is het erg handig rekening te houden met de eigenschappen van het materiaal, de duurzaamheid en het onderhoud. We zetten het graag voor je op een rij om de juiste keuze te kunnen maken.

vlonder aan water
bamboe vlonder
vlonder modern
 

De plek in je tuin is bepalend voor welk soort vlonderplank je nodig hebt

De plek waar de vlonder moet komen bepaalt welke planken het meest geschikt zijn. Je zult rekening moeten houden met de weersomstandigheden en vochtigheid.
Ben je op zoek naar een vlonder onder een veranda of overkapping, dan heeft het materiaal weinig last van weersinvloeden. Een voordelig materiaal als geïmpregneerd hout kan een goede keuze zijn, dit hout heeft een mooie lichte kleur, maar is minder goed bestand tegen weersinvloeden.

Tip:

Soms is een foto voldoende, of als je het product al kent vanuit een winkel waar je bent geweest. Maar ben je nog onbekend met het product of twijfel je welke kleur of materiaal het beste bij je past? Maak dan gebruik van onze service en vraag direct een kleurstaal aan! Twijfel je tussen een aantal kleuren? Geen probleem, je kunt bij ons meerdere kleurstaaltjes aanvragen. Zo kun je thuis bij dag- en avondlicht direct bekijken of de stof/het materiaal aan je verwachtingen voldoet. Onze kleur/stof stalen zijn afgezaagde of geknipte stukken van de echte planken en producten, dus geen speciaal demo materiaal.

Een hardhouten vlonder is geschikt voor een plek in de tuin waar het materiaal te maken heeft met zon en regen. Hardhout kan van nature goed tegen vocht en heeft een natuurlijke uitstraling. Hardhouten vlonderplanken worden ook vaan gebruikt voor een steiger aan het water.

Een ander materiaal wat zeer geschikt voor buiten is composiet: dit is een combinatie van houtvezels en kunststofvezels. Hierdoor is het sterk en goed bestand tegen vocht en schimmels. Composiet is tegenwoordig in veel verschillende uitvoeringen en kleuren te verkrijgen. Een vlonder van composiet een perfect voor een moderne tuin.

Oppervlakte en legrichting bepalen

Raadzaam is om vroeg in de voorbereiding op te meten hoe groot je vlonderterras moet worden. Maak bijvoorbeeld een schets en meet het oppervlakte op van je beoogde terras. Maak hierin de keuze in welke legrichting de planken komen te liggen. Houdt rekening dat er ruimte moet zijn tussen de vlonderplanken. Dit verschilt per materiaal: hout heeft meer werking dan bijvoorbeeld composiet en heeft dus meer ruimte nodig. Een houten vlonder in de buitenlucht heeft meer tussenruimte nodig dan dezelfde vlonder onder een overkapping. Door middel van het aantal vierkante meters bereken je het aantal planken, onderbalken en montage clips of schroeven.

Tip:

Onze vlonder totaalpakketten, bijvoorbeeld de composiet totaalpakketten of houten totaalpakketten. Je voert eenvoudig het aantal m² in en onze tool rekent voor je uit hoeveel vlonderplanken, onderbalken en schroeven of bevestigingsclips je nodig hebt. Ook handig te gebruiken als prijsvergelijker tussen verschillende materialen. Je ontvangt bij de totaalpakketten ook nog eens 10% bestel voordeel.

Type vlonderplanken

Wat voor materiaal je ook kiest, je hebt vaak keuze tussen verschillende maten, dikte en motieven. De gemiddelde vlonderplank heeft een breedte van 14-15 centimeter, en lengtes tussen de 3 en 5 meter. Kiezen voor een bredere plank is een geheel eigen keuze naar smaak, de planken zijn even sterk als smallere planken. Een dikkere plank betekent meer stevigheid en zijn daarmee van iets betere kwaliteit, dit is ook het geval bij massieve, of semi-massieve composiet vlonderplanken. De meeste vlonderplanken hebben een ribbel, dit kan een grove of een fijne ribbel zijn.

Hoe zit het eigenlijk met vlonderplanken en gladheid?

Er wordt vaak gedacht dat planken met groeven voor minder gladheid zorgen. Hier is weinig van waar. Tussen de groeven kan vuil en water ophopen, waardoor algengroei wordt gestimuleerd met als gevolg gladde vlonderplanken. Deze kunnen dus net zo glad worden als vlakke planken zonder ribbel. Per materiaal kan de gladheid wel verschillen. Het voordeel van composiet is dat het goed schoon te houden is en minder algen aantrekt, af en toe de vlonder vegen is vaak voldoende. Vlonderplanken gemaakt van naaldhout kunnen erg glad worden. Dit is minder het geval bij duurzamere houtsoorten als Bankirai en Keruing. Deze houtsoorten hebben een zeer lange levensduur, maar zijn wel iets duurder dan bijvoorbeeld Vuren en Grenen hout.


Wanneer je op zoekt bent naar grijze vlonderplanken, dan kom je qua materiaal al snel bij composiet uit. De voordelen van composiet zijn onder andere dat het weinig onderhoud vergt, het veilig is en dat deze planken splintervrij zijn. Daarnaast is composiet goed bestand tegen chloor en zoutwater. Grijze vlonderplanken worden niet zo warm als zwarte/antraciete vlonderplanken, waardoor de grijze vlonderplanken zeer geschikt zijn om bijvoorbeeld rondom een zwembad te plaatsen.


Het aanleggen van een vlonder

Ook belangrijk om mee te nemen in het maken van de keuze is de manier waarop de vlonder gelegd moet worden: een stevige, duurzame vlonder plaatsen begint bij de juiste onder-constructie. Vlonderplanken worden haaks gelegd op een geraamte van onderbalken. Ook deze onderbalken moeten op een vlak, droog oppervlakte bevestigd worden. Dit kan op meerdere manieren: Gebruik van tuintegels of betontegels Oude tuintegels of stoeptegels zijn zeer geschikt als onder-constructie en steunvlak voor de houten onderbalken. Op een vlakke ondergrond van zand of grind kun je gemakkelijk de tegels uitleggen als onder-constructie. De ondergrond moet stevig en droog zijn. Heb je te maken met een natte ondergrond, dan kun je ervoor kiezen het oppervlakte aan te vullen met zand, zo’n 15 centimeter hoog. Dit geeft de ondergrond extra houvast. Terras op fundering Heb je op de plek waar de nieuwe vlonder moet komen al een stevige fundering liggen? Zoals een oude vlonder. Wanneer deze nog voldoende stevig is en een harde ondergrond heeft kun je gemakkelijk de onderbalken hierop monteren. Houdt er rekening mee dat je vlonder uiteraard wat hoger komt te liggen dan de fundering. Terras op piketpalen Bij een zeer vochtige ondergrond raden we aan het terras op palen te plaatsen. Dit heeft een aantal voordelen. Doordat de vlonderplanken zweven boven de palen zorg je voor een goede ventilatie, waardoor de planken langer meegaan. Regenwater kan door ruimte onder de vlonder makkelijk afgevoerd worden. Als laatste voorkomt het gebruik van piketpalen verzakking van de vlonder.

Levensduur van een vlonder

Hoe lang wil je plezier hebben van je vlonder? Ook dat is een belangrijke afweging. Over het algemeen geldt: vlonderplanken met een hoger prijskaartje hebben een hogere duurzaamheid, en zullen langer meegaan. De goedkoopste optie: geïmpregneerd hout, gaat gemiddeld zo’n 10-15 jaar mee. Hardhout is wat duurder, maar de levensduur is met 15 tot 20 jaar dan ook langer. Wil je een nog langere levensduur, dan is composiet een goede keuze. Dit gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee, maar ook dit materiaal is weer wat duurder.

Hoe onderhoud je een vlonder?

Goed onderhoud kan de kwaliteit van het materiaal verlengen en daarmee de levensduur. De natuurlijke uitstraling van hout spreekt veel mensen aan, maar de originele kleur van dit materiaal vergrijst na verloop van tijd. Als je de originele kleur wilt behouden moet je aan de slag met onderhoudsmiddelen zoals olie of beits. Zie je dit niet zitten, dan is composiet een geschikte optie. De kleur vergrijst nauwelijks en het materiaal is onderhoudsvrij. Af en toe schoonmaken om de vlonder mooi en ruw te houden.

We hopen dat deze informatie je goed op weg kan helpen om te kiezen voor de juiste vlonder. Twijfel je nog? Je kunt onze specialisten altijd om advies vragen.