Vlonder leggen
















Droom je al jaren van een vlonder in de tuin en is het moment eindelijk aangebroken dat je hem besteld hebt? Dan moet hij nog wel geplaatst worden. Maar hoe werkt een vlonder leggen op bestrating eigenlijk? HomingXL vertelt het je met een uitgebreid stappenplan. Je hoeft alleen maar de stappen te volgen. Appeltje eitje.

Waarom een vlonder leggen op bestrating?

Je kunt een vlonder op meerdere plekken neerleggen. Van aan het water (of eigenlijk boven het water) tot aan op je huidige tegels tot aan op het zand. Je zit op deze pagina goed wanneer je op dit moment tegels of stenen hebt als ondergrond in de tuin of op het balkon en wanneer je daarop de vlonder wil leggen. Heb je een andere ondergrond? Lees dan verder hoe je een composiet vlonder moet plaatsen of hoe het werkt om een hardhouten vlonder te plaatsen.

Stap 1: leg de ondergrond lichtelijk op afschot

Ga je een vlonder leggen op bestrating? Houd rekening dat de ondergrond lichtelijk op afschot ligt, ongeveer 1 cm daling per meter terras aan. Doe dit zodat het regenwater kan weglopen.

Stap 2: plaats een worteldoek

Je wil natuurlijk niet dat er straks allerlei onkruid tussen de vlonderplanken groeit. Dit kun je voorkomen door een worteldoek te plaatsen op de bestrating in je achtertuin. Bij het neerleggen ervan is het belangrijk dat je geen vouwen krijgt of dat er stukken naar boven wijzen. Belangrijk is dus dat het worteldoek strak ligt. Je zet het worteldoek vervolgens vast door de hoeken van het doek in te graven. Met een schop druk je het doek stevig in de grond zodat het niet los kan komen.

Stap 3: plaats de tegeldragers

Aangezien je de vlonderplanken of vlondertegels gaat plaatsen op bestaande bestrating, moet je eerst tegeldragers of vloerdragers neerleggen. Tegeldragers ga je gebruiken voor vlondertegels, vloerdragers voor de planken. Belangrijk is dat de tegeldragers niet verder weg van elkaar liggen dan 40 cm.

Bij HomingXL vind je verschillende tegeldragers, dit exemplaar is verstelbaar in hoogte en daardoor geschikt voor allerlei verschillende vlonders. Pas wel op met een te hoge vlonder, want je moet misschien een deur nog open kunnen doen. Houd daarom rekening met een maximale hoogte van de vlonder van 5 tot 6,5 cm.

Plaats je een vlonder op een balkon of dak? Met deze speciale onderleggers van HomingXL bescherm je de dakbedekking of het balkon.

Stap 4: plaats de onderbalken

Het fijne aan een vlonder leggen op tegels is dat je geen betonnen ondergrond hoeft te maken, die bestaat namelijk al. Op de tegeldragers plaats je vervolgens de onderbalken. Je kunt hier kiezen voor balken van aluminium of houten exemplaren.

Stap 5: het leggen van een vlonder op bestrating

Nu de basis staat, kun je verder met een vlonder maken op tegels. Dit doe je door de planken haaks te bevestigen aan de onderbalken. Plaats de eerste plank in ieder geval 2 cm van de muur af.

Bij het leggen van een vlonder op bestrating blijf je een ruimte van 0,5 tot 1 cm houden tussen de verschillende planken. Maar let op, ook dat verschilt per breedte van de plank. Lees dus goed de productomschrijving om te achterhalen hoeveel ruimte je er tussen moet laten. Heb je planken van 145mm breed? Dan raden wij aan minimaal 5mm tussenruimte tussen de planken te houden. Heb je planken van 195mm breed? Houd dan minimaal 7mm ruimte. Kom je er niet uit? Dan kun je uiteraard contact met ons opnemen voor het antwoord.

Ben je tevreden met hoe de vlonder op bestrating eruit ziet? Dan kun je de planken vastmaken met speciale vlonderschroeven. Deze schroef je vast op het punt dat ze de onderbalk raken. Deze speciale schroeven zijn nodig omdat ze rekening houden met het eventueel krimpen en/of uitzetten van de vlonder. Klik hier voor al ons bevestigingsmateriaal.

Stap 6: bevestig eventuele randafwerking

Heb je een hoog terras? Dan wil je na een vlonder leggen op bestrating niet achterblijven met een groot gat aan de zijkanten en voorkant. Dit kun je oplossen met een randafwerkingen. Deze schroef je tegen de vlonder aan zodat er niks onder de vlonder kan komen. Veiliger voor jou en eventuele kinderen én het ziet er ook strakker uit.

Stap 7: geniet!

Zo. Het is je gelukt om een vlonder te leggen op bestrating. Goed gedaan! Nu kun je ervan gaan genieten. Vergeet de vlonder niet af en toe schoon te maken en heb je voor een houten vlonder of bamboe vlonder gekozen? Dan kan het geen kwaad om deze te blijven onderhouden eens per 1 à 2 jaar. In het geval je een composiet vlonder hebt, onderhoud deze dan door de terrasplanken af en toe te vegen.

Meer vragen over onze producten die we nog niet beantwoord hebben? Onze klantenservice zit altijd voor je klaar óf loop binnen in onze showroom in Vianen.

Vlonder leggen