De meest centrale binnendeur in je woning is toch wel de deur van de gang naar je woonkamer. Vooral in je woonkamer vormt deze deur een prominent punt en is deze bepalend voor de sfeer in je interieur. Het is dus belangrijk om een deur te vinden die perfect aansluit bij de stijl van de rest van je woonkamer. Maar dat kan nog een hele zoektocht opleveren. Om je hiermee te helpen hebben we een overzicht met enkele opties voor je opgesteld.

STOMPE DEUR

Een stompe deur, ook wel een inlegdeur of een sponningdeur genoemd, is een deur die in zijn geheel in het kozijn valt. Deze deur wordt afgehangen met standaard scharnieren. Een stompe deur is verkrijgbaar in verschillende materialen en kun je zelf plaatsen – toch wordt er vaak gekozen om dit te laten doen. Enige handigheid is hierbij wel vereist, omdat het kan zijn dat je de deur op maat moet schaven. De kozijnen moeten namelijk precies haaks zijn, wat in veel gevallen niet zo is. Ook moet je zelf de inkrozingen voor de bladscharnieren maken wat ook geen gemakkelijke klus is.

OPDEKDEUR

In tegenstelling tot een stompe deur valt een opdekdeur niet geheel in het kozijn. De opdekrand valt namelijk over het kozijn heen. Een opdekdeur wordt doorgaans afgehangen met paumelle scharnieren. Ook een opdekdeur is verkrijgbaar in verschillende materialen en deze deur kun je gemakkelijk zelf plaatsen.

PANEELDEUR

Een paneeldeur is een deur die bestaat uit stijlen en regelwerk met hiertussen vaak één of twee panelen. Ook een deur met meerdere panelen is mogelijk. Een paneeldeur kan vervaardigd worden van verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld kunststof of hout, en is in verschillende kleuren en uitvoeringen te verkrijgen.

DEUR MET GLAS

Een deur ingezet met glas kan een extra dimensie aan de deur zelf én aan de woonruimte geven. Het glas kan op verschillende manieren worden verwerkt in de deur en er kan gewerkt worden met verschillende kleuren en soorten glas. Een deur met glas is vaak wel iets duurder dan de gemiddelde opdek- of paneeldeur. Glassoorten waarvoor je kunt kiezen zijn o.a.:

  • facet
  • satijn
  • blank glas
  • glas in lood

LIJNDEUR

Lijndeuren, met een subtiele lijn tot een zeer diepe groef en van een enkele tot een dubbele of zelfs driedubbele lijn, zijn zeer populair momenteel. Je kunt een lijndeur gemakkelijk zelf plaatsen en lijndeuren zijn in steeds meer verschillende kleuren te verkrijgen. Ook kun je een lijndeur geheel afgelakt laten leveren en kun je bijvoorbeeld de belijning terug laten komen in andere onderdelen van je interieur.

BOARDDEUR

Een boarddeur is verkrijgbaar als stompe deur of opdekdeur en is een relatief goedkope oplossing. Daarnaast kan je kiezen uit een afgelakte boarddeur en een gegronde boarddeur. Een dergelijke deur bestaat uit twee platen hardboard met hiertussen een honingraatvulling. Een boarddeur is gemaakt van licht materiaal en is gemakkelijk te plaatsen. De deur is weinig geluiddempend en biedt minder isolatie. Ook is deze deur kwetsbaar met het oog op beschadiging.

KANT-EN-KLAAR OF ZELF AFWERKEN?

Als je eenmaal de keuze hebt laten vallen op een bepaald type deur, dan sta je nog weer voor een andere keuze: ga je voor een deur die afgelakt aangeleverd wordt en die je dus direct kunt plaatsen of kies je een gegronde deur die je zelf verder nog bewerkt? Als je jouw interieur in een bepaalde stijl wilt en je vindt geen kant-en-klare deur in de kleur die daarbij aansluit, dan kun je een gegronde binnendeur bestellen en deze zelf verven of aflakken.

EEN DEUR IN STIJL

Het ruime aanbod in deuren op HomingXL biedt je de mogelijkheid om een deur uit te kiezen die perfect aansluit op de stijl van je interieur. Er zijn ook mensen die het zelfs omdraaien. Die kiezen een mooie binnendeur uit en stemmen hier de rest van hun interieur op af. De keuze die je hierin maakt houdt natuurlijk ook verband met het feit of je alleen de binnendeur vervangt of in het geheel je woonkamer inricht. Door de vele materialen, stijlen en kleuren kun je precies die binnendeur kiezen die het beste in het totaalplaatje van je woonkamer past. Een binnendeur is beeldbepalend in je woonkamer, dus dan wil je ook iets moois!

DENK OOK AAN HET KOZIJN

Als je de binnendeur van je woonkamer gaat vervangen, denk dan ook aan het deurkozijn. Past het kozijn wel bij de nieuwe deur en bij de stijl van je woonruimte? Het zou erg zonde zijn als je een nieuwe binnendeur plaatst die qua kleur en stijl niet bij het deurkozijn past. Er zijn verschillende oplossingen om je kozijn mee te nemen in de stijl van de binnendeur. Het is handig om daar direct goed rekening mee te houden.