In dit blog verkennen we verschillende soorten schuttingen en vertellen we hoe ze worden gebouwd, zodat jij een stukje wijzer wordt over alle opties. Zo lopen we langs verschillende materialen zoals hout, composiet, beton en aluminium. Lees verder en ontdek de mogelijkheden en eigenschappen.

1. Houten scherm met hardhouten palen

Tegen de ‘look & feel’ van een houten schutting kan natuurlijk geen ander materiaal op. Daarbij is hout een duurzame keuze. De meest makkelijke montage optie is om een schuttingscherm(en) en losse tuinpalen bij ons aan te schaffen. Maak altijd gebruik van hardhouten tuinpalen! Ook als je een zachthouten schuttingscherm hebt. Doordat de houten paal in de grond staat, staat het altijd in contact met vocht. Zachthout is daar minder tegen bestemd dan hardhout en zou dan ook een minder lange levensduur hebben. Hardhouten palen gaan zeker 20 jaar mee.

Hoe deze schutting plaatsen?

Graaf een gat en plaats de houten schuttingpaal in de grond. Het gat moet diep genoeg zijn om voldoende stevigheid te bieden. Meestal wordt de paal voor 1/3 in de grond geplaatst. Als de eerste paal staat kun je het houten schuttingscherm hieraan bevestigen. Ga vanaf daar verder met de volgende paal en de volgende schermen, zo voorkom je dat je de gaten te dicht bij elkaar of te ver van elkaar af graaft.

Houten schutting

2. Houten scherm met beton palen

Een alternatief van de hardhouten tuinpalen zijn betonnen tuinpalen. Het grote voordeel van beton is dat het onderhoudsarm is. Ze zijn bestemd tegen rotten en kromtrekken en hebben een lange levensduur. Binnen ons assortiment zijn de betonnen palen verkrijgbaar in antraciet en grijs.

Maak je alleen gebruik van houten schuttingschermen met de beton schuttingpalen? Dan worden deze hetzelfde geplaatst als de hardhouten palen. Het is ook mogelijk om het scherm te plaatsen op betonnen lateien. Door het scherm tussen de betonnen palen en lateien te plaatsen staat het scherm extra stevig, staat het niet in contact met de grond en het ziet er ook erg luxe uit!

Hoe deze schutting plaatsen?

Meet nauwkeurig waar de gaten van de schuttingpalen moeten komen. Graaf de gaten en plaats de schuttingpalen in de grond. Maak gebruik van paal vast (snelbeton), zodat de palen extra stevig staan. Plaats nu de betonnen lateien tussen de palen, deze moeten precies tussen de palen passen. Wanneer de lateien liggen, kunnen de houten schuttingschermen worden gemonteerd aan de tuinpalen en eventueel aan de lateien. Maak gebruik van de beslagset voor betonpalen.

Hout beton schutting

3. Houten zelfbouw stapel schutting

Onze houten zelfbouw stapel schuttingen zien er prachtig uit en trekken zeker de aandacht in je tuin. Een stapelschutting herken je aan de stapelbare panelen en zijn super eenvoudig te monteren. Ze zijn volledig gesloten en bieden optimale privacy en bescherming in je tuin. Deze schuttingen zijn zeer elegant en zijn van hoge kwaliteit.

Hoe deze schutting plaatsen?

Maak gebruik van de bijbehorende sleufpalen. Plaats de sleufpalen in de grond, meet nauwkeurig de afstand tussen de palen. De stapelplanken moeten namelijk precies tussen tussen de sleufpalen passen. Aangezien deze schuttingen volledig dicht zijn vangen ze veel wind, maak daarom altijd gebruik van paal vast om de palen extra stevig vast te zetten. Zodra de sleufpalen staan kunnen de stapelplanken tussen de palen worden geschoven. Plaatst als laatste een afdeklat om de schutting netjes af te werken.

Hout stapel schutting

4. Composiet scherm met aluminium palen

Composiet schuttingen bieden een innovatieve en moderne oplossing voor het creëren van privacy in je tuin. Composiet bestaat voor 50% uit houtvezels en 50% uit gerecycled kunststof. Hierdoor heeft composiet de uitstraling van hout maar ook de voordelen van het onderhoudsgemak van kunststof. Het grootste voordeel is dat composiet weersbestendig is en niet hoeft worden behandeld. Bij ons vind je een zeer groot assortiment aan composiet schuttingen. Wil je zo min mogelijk montage werk? Ga dan voor een voor gemonteerd composiet schuttingscherm met aluminium palen.

Hoe deze schutting plaatsen?

Deze composiet schermen en aluminium palen worden precies hetzelfde geplaatst als de houten schermen en palen. De composiet schermen worden geleverd inclusief bijbehorend aluminium bevestigingsmateriaal met schroeven.

Composiet schutting

5. Composiet zelfbouw pakket

De zelfbouw schuttingen Bari geven een prachtige moderne sfeer aan je tuin. Daarbij zijn ze superhandig zelf te monteren! De schutting wordt geleverd als een zelfbouwpakket. In het pakket vind je composiet Bari lamellen en aluminium liggers, voorgeboord en inclusief schroeven. Ideaal toch? Het grootste voordeel aan composiet is dat ze zo goed als onderhoudsvrij zijn en hun kleur behouden. Verkrijgbaar in de kleuren antraciet, bruin en grijs. De lamellen worden per 5 geleverd in een pakket. Daardoor is het ook mogelijk om meerdere kleuren op één schutting te gebruiken. Een handige oplossing stel de buurman wil een andere kleur ;-)

Hoe deze schutting plaatsen?

Plaats de aluminium liggers op de grond. Leg de eerste composiet lamel erop, lijn de gaten uit en schroeven maar. Op deze manier bouw je de gehele schutting op. Uiteraard kun je deze ook in de breedte, of zelfs in de hoogte, aanpassen naar de maat die je nodig hebt. Je schuttingscherm is nu klaar. Graaf gaten voor de aluminium schuttingpalen, plaats de palen en monteer het scherm. Vergeet niet het bijbehorende t-beslag erbij te bestellen.

Composiet zelfbouw schutting

6. Composiet zelfbouw stapel schutting

Deze composiet stapel schuttingen worden opgebouwd uit losse rabatdelen, die je gemakkelijk tussen aluminium palen schuift. Een schutting van rabatdelen is helemaal dicht, ideaal als je wat extra privacy wilt creëren. Het mooie van deze rabat schuttingen vinden wij dat deze zeer flexibel naar eigen wens zijn op te bouwen. Ook is de montage zeer eenvoudig. Je hoeft namelijk niet de rabat schuttingdelen niet aan de paal vast te schroeven. Een rabatdelen schutting is ook gemakkelijk in maat aan te passen.

De serie Mix & Match is een rabat schutting systeem waarmee je jouw creativiteit helemaal de vrije loop kunt laten. Je kunt verschillende kleuren rabatdelen of zelfs verschillende materialen combineren. Op deze manier kan je jouw eigen unieke rabat schutting bouwen. Alle delen passen door mes en groef op elkaar en worden afgesloten met een onder en boven regel.

De Modular serie is iets eenvoudiger in de kleurkeuze en heeft, in plaats van een mes en groef systeem, een aluminium veer tussen de rabatdelen die de plank niet alleen ruimte geeft om te werken, maar ook dient als sierstrip en zorgt voor een strakke stijlvolle uitstraling. De Modular rabat schutting serie heeft een hogere plank dan de Mix & Match serie.

Hoe deze schutting plaatsen?

Maak gebruik van de bijbehorende sleufpalen. Plaats de sleufpalen in de grond, meet nauwkeurig de afstand tussen de palen. De stapelplanken moeten namelijk precies tussen de sleufpalen passen. Aangezien deze schutting volledig dicht zijn vangen ze veel wind, maak daarom altijd gebruik van snelbeton om de palen extra stevig vast te zetten. Zodra de sleufpalen staan kunnen de stapelplanken tussen de palen worden geschoven. Plaats als laatste een afdeklat om de schutting netjes af te werken.

Composiet stapel schutting

7. Zelf schutting maken met constructiehout

Zelf een schutting bouwen? Voor de echte zelf-klussers is dit uiteraard een leuke uitdaging. En daarbij kun je helemaal zelf bepalen hoe die eruit komt te zien! Met de juiste materialen en een beetje handigheid kun je zelf jouw duurzame schutting in elkaar zetten.

Hoe deze schutting plaatsen?

Maak eerst een plan hoe je de schutting gaat maken. Meet de gewenste lengte en hoogte en zorg dat je alle benodigde gereedschappen in huis hebt. Welk materiaal ga je gebruiken? Bij ons vind je een breed assortiment constructiehout van zachthout en hardhout. Om een complete schutting te maken heb je houten balken, houten planken en houten palen nodig. Bekijk goed welk bevestigingsmateriaal en schroeven je nodig hebt voor jouw ontwerp.
Graaf de gaten diep genoeg uit en plaats de palen voor 1/3 in de grond. Als de palen stevig staan kun je de dwarsbalken plaatsen, zorg dat je ze waterpas bevestigd. Daarna kunnen de planken aan de dwarsbalken worden gemaakt. Werk van boven naar beneden en zorg dat er voldoende ruimte tussen de planken is voor de ventilatie. Controleer of alles stevig staat en bepaal hoe je de schutting gaat behandelen. We adviseren om het hout om de 1 à 2 jaar te behandelen met houtolie. Ook is het mogelijk om de schutting te behandelen met beits of verf.

Schutting zelf maken

Toe aan meer leuke schutting tips? Lees ze hier: