Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Douglashout

Douglashout vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika, waar het Oregon Pine wordt genoemd. Het Douglashout wat je bij HomingXL koopt komt uit West Europa en is afkomstig van de Douglasspar. Het Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3 en heeft dus een levensduur van 10 – 15 jaar. Het kernhout van Douglas heeft veelal een lichte geelrode (oranje) kleur, welke onder invloed van licht en lucht op den duur zal verkleuren tot oranjebruin. De kleur van Douglas geeft het hout een warme uitstraling en is daardoor ook veel toegepast in de tuin. De bekendheid van Douglashout en daarmee het gebruik van deze houtsoort is de laatste jaren flink toegenomen. Het Douglas hout vind je in allerlei toepassingen terug, zoals overkappingen, tuinmeubels, schuttingen en veranda’s. Lees ook meer over Douglashout in ons blog.

Douglashout toepassingen

Zoals gezegd leent Douglashout zich prima voor toepassingen in de tuin. Onbehandeld Douglashout heeft van nature een hoge duurzaamheid. Wist je dat Douglashout ook in Nederland groeit en door Staatsbosbeheer al jaren als doel heeft om het gebruik van inlands Douglashout te doen toenemen? HomingXL heeft een groot assortiment met producten gemaakt van Douglashout. Zo kan je denken aan schuttingen, vlonderplanken en rabatdelen. Deze zijn allemaal in diverse maatvoeringen te verkrijgen bij ons, behandeld of onbehandeld.

 

Uiteraard kan je ook constructie Douglashout bestellen zoals palen en planken, om zelf je overkapping of blokhut te bouwen. Heb je liever een kant-en-klare overkapping, dan kan je deze ook bestellen bij HomingXL. Door te kiezen voor montage, nemen wij al het werk voor je uit handen. Benieuwd wat wij allemaal hebben, bekijk dan ons assortiment in Douglashout. Vind je het nog lastig om te kiezen? Kom dan eens langs in onze showroom te Vianen (Utrecht). Onze hout specialisten helpen je dan graag om de keuze voor jou gemakkelijker te maken.

 

Douglashout eigenschappen

In onderstaande tabel vind je gemakkelijk alle benodigde informatie over Douglashout.

KenmerkOmschrijving
Douglas Assortiment HomingXL Schuttingen, tuindeuren, poorten, vlonderplanken, schaaldeel planken, schuttingplanken, stapelprofielplanken, rabatdelen, zweeds rabat, balken, palen, tuinschermen, veranda’s, balustrades, (picknick)tafels, kweekbakken, moestuinen.
Bewerkbaar Douglashout is met handgereedschap niet eenvoudig te bewerken. Met machines, mits scherp, gaat het wel gemakkelijk. Je kan wel eenvoudig spijkers en schroeven gebruiken bij het hout, echter moet je hierbij wel opletten dat het hout niet splijt. Tevens is het Douglashout goed te lijmen.
Certificering FSC
Draad Recht. Af en toe ook spiraalgroei en een golvende draad.
Duurzaamheidsklasse 3 (gemiddeld duurzaam), levensduur 10 – 15 jaar.
Kleur Douglashout heeft een lichte geelrode (oranje) kleur. Onder invloeden van licht en lucht zal deze op den duur echter wel verkleuren tot oranjebruin.
Kwasten Kunnen voorkomen, maar beperkt.
Massa De volumieke massa is 480-540 kg / m3 bij een vochtgehalte van 12%.
Namen Inlands Douglas, Europees Douglas, Oregon Pine
Schimmels Schimmels kunnen voorkomen op Douglashout. Dit ga je gemakkelijk tegen door het hout te behandelen met een beits, verf of olie.
Vervorming Douglashout droogt snel, waarbij er weinig neiging tot scheuren en vervorming is.