Vlonder
Een vlonder kan je tuin een hele nieuwe uitstraling geven. Tegenwoordig zie je steeds meer vlonders in voor- of achtertuinen terug, en daarvoor hoeft je tuin niet eens enorm groot te zijn. Een vlonder past ook perfect in een standaard tuin van een tussenwoning. Ben je benieuwd naar een vlonder en wil je graag meer weten over vlonders, voordat je er wellicht een wil gaan aanschaffen? Wij hebben alle informatie over vlonders gebundeld op deze pagina, zodat jij straks zelf een echte vlonder-expert bent. Op deze pagina lees je onder andere welke soort vlonders er zijn, welke materialen geschikt zijn voor welk soort gebruik, hoe je een vlonder moet leggen en natuurlijk hoe je jouw vlonder onderhoudt.
Op deze pagina vind je meer informatie over:
- Wat is een vlonder?
- Een houten vlonder in je tuin
- Een composiet vlonder in je tuin
- Een bamboe vlonder in je tuin
- Vlondertegels
- Vlonders tuin, vlonders boven water en vlonders voor dakterrassen
- Wat heb ik nodig naast de vlonderplanken?
- Het bouwen van een vlonder
- Hoe onderhoud ik mijn houten vlonder?
- Hoe onderhoud ik mijn composiet vlonder?
Wat is een vlonder?
Heel simpel gezegd is een vlonder een losliggende buitenvloer. Voorheen was deze buitenvloer standaard van hout, maar tegenwoordig zijn er meerdere materialen, zoals composiet en bamboe. Vlonders zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen en dat is ook niet zo gek, want een vlonder geeft je tuin veel meer karakter en het past ook nog eens in elke tuinstijl. Met een vlonder haal je het vakantiegevoel naar je eigen achtertuin.
Een houten vlonder in je tuin
Zoals je al eerder hebt gelezen was een vlonder gemaakt van houten vlonderplanken vroeger de standaard. Nog steeds is hout het populairste materiaal voor een vlonder. Er zijn verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor het gebruik van een vlonder. Het belangrijkste verschil is hardhouten vlonderplanken en zachthouten vlonderplanken. Hardhout is sterker dan zachthout en gaat daardoor ook langer mee dan zachthout. Dit noem je de duurzaamheid van hout. Zachthouten vlonders gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, terwijl hardhouten vlonders een levensduur van meer dan 25 jaar kunnen hebben. De prijs van een hardhouten vlonderplank is vanzelfsprekend ook hoger dan die van een zachthouten plank. Onder zachthout verstaan we vurenhout, grenenhout en andere geïmpregneerde houtsoorten. Ook Douglashoutis een zachthout soort. Douglashout moet je altijd behandelen, anders kan Douglashout zeer snel vergrijzen of verteren. Wanneer je Douglashout goed behandeld, is het een zeer sterke houtsoort.
Hardhout soorten vlonderplanken die je in ons assortiment vindt zijn onder andere Bankirai vlonderplanken, Keruing vlonderplanken, Kapur vlonderplanken en Ipé vlonderplanken. Bankirai is van deze hardhout soorten veruit de populairste. Dit komt door een zeer goede kwaliteit-prijs verhouding en de warme uitstraling van Bankirai hout.
Wil je graag meer weten over alle verschillen tussen alle houtsoorten? Ga dan naar onze “de verschillen tussen bamboe, hardhout en zachthout” pagina.
Een composiet vlonder in je tuin
Composiet vlonderplanken worden vaak gekozen wanneer men een vlonder gaat uitzoeken. Composiet is een combinatie van 49% kunststofvezels, 49% hardhoutvezels en 2% UV-bescherming en antihoutrot middelen. Het is een zeer duurzaam gemaakt materiaal en composiet gaat ook erg lang mee, het kan een levensduur van 25+ jaar hebben. Daarnaast is composiet onderhoudsvrij, je hoeft het niet jaarlijks in de olie te zetten. Je kunt het gemakkelijk schoonmaken met een emmertje water en onze universele terrasreiniger. Composiet is een kleurvast materiaal. Dit houdt in dat het zijn kleur over de jaren behoudt en niet verkleurd, zoals bij hout wel het geval is. Composiet zal alleen bij de eerste zonnestralen iets lichter worden, maar daarna behoudt het dus zijn kleur. Composiet is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en motieven. Wanneer je op zoek bent naar een vlonder met de echte warmte en uitstraling van hout, is composiet misschien niet de juiste keuze voor jou. Al zijn er tegenwoordig steeds meer composiet vlonderplanken met houtnerf, waardoor het bijna niet meer van echt hout te onderscheiden is.
Massieve, semi-massieve en holle composiet vlonders
Wanneer je voor een composiet vlonder kiest, kun je kiezen uit massieve vlonderplanken, semi-massieve vlonderplanken en holle vlonderplanken. Holle vlonderplanken zijn de goedkoopste soort en zijn perfect geschikt om in jouw tuin te plaatsen. Wanneer je van plan bent om zeer zware meubels of andere voorwerpen op je composiet vlonder te plaatsen, kun je het beste voor semi-massieve vlonderplanken kiezen. Deze kunnen iets meer gewicht aan. Voor particulier gebruik zul je in principe geen massieve vlonderplanken nodig hebben.
Vlakke composiet vlonders of composiet vlonders met groeven?
Veel composiet vlonderplanken hebben een vlakke kant en een kant met ribbels/groeven. Vaak denken mensen dat de kant met ribbels en groeven antislip is, niets is echter minder waar. Deze kant kan zelfs gladder worden, omdat water in de groeven achterblijft. Alleen goed onderhoud (waar we je later meer over vertellen) voorkomt gladheid. Of je kiest voor de vlakke of ribbel kant, is slechts een kwestie van smaak.
Composiet co-extrusie vlonders
Nieuw in ons assortiment zijn composiet co-extrusie vlonderplanken. Deze planken worden gemaakt met een unieke techniek. De vlonderplank bestaat uit meerdere lagen. Om het normale composiet wordt een laagje gelegd, waardoor de kwaliteit van het composiet verbeterd wordt. Door de speciale oppervlaktebehandeling kan er een houtnerfmotief gemaakt worden, waardoor de vlonderplank niet meer van echt hout te onderscheiden is.
Een bamboe vlonder in je tuin
Als laatste, maar zeker niet als minste, vertellen we je graag over bamboe vlonders. Bamboe wordt vaak onder hout geschaard, maar officieel is bamboe een grassoort. Bamboe vlonders zie je steeds meer terug, dat is niet zo gek, want bamboe is een prachtig materiaal. Bamboe heeft een zeer mooie, warme uitstraling, heeft een zeer hoge duurzaamheid en is ook nog eens een zeer duurzaam materiaal.
In onderstaande tabel een gemakkelijk overzicht van de duurzaamheid van alle houten, composiet en bamboe vlonderplanken.
Vlondertegels
Als je een vlonder wilt gaan plaatsen, zijn er meer opties dan de welbekende vlonderplank. Je kunt ook kiezen voor vlondertegels, ook wel terrastegels genoemd. In ons assortiment vind je zowel composiet vlondertegels als houten vlondertegels. Vlondertegels zie je veel terug op dakterrassen of balkons, maar wanneer jij tegels mooier vindt dan planken, kun je deze natuurlijk ook gewoon in je tuin plaatsen. Vlondertegels zijn op kleine oppervlakte wat makkelijker te plaatsen dan vlonderplanken. Er zijn verschillende maten vlondertegels verkrijgbaar, verschillend van 30x30cm, 50x50cm en 100x100cm.
Vlonders tuin, vlonders boven water en vlonders voor dakterrassen
Er zijn verschillende soorten vlonders. De meest voorkomende soort vlonder is de woningvlonder, dat is een vlonder die aan je woning of in je tuin wordt geplaatst. Grote kans is, dat dit ook de soort vlonder is die jij gaat plaatsen. Daarnaast heb je ook nog een balkonvlonder, waarvan de naam eigenlijk al verraad waar je deze plaatst. Dit zijn doorgaans wat kleinere vlonders. De balkonvlonder is vergelijkbaar met een vlonder voor een dakterras, alleen een dakterras heeft doorgaans een grotere oppervlakte. Daarnaast heb je ook nog de aanlegsteiger, wat een vlonder over het water is. Maar waar moet je op letten wanneer je één van de volgende vlonders wilt gaan bouwen?
Ik ben op zoek naar een vlonder in de tuin
Wanneer je een veranda vlonder in je tuin gaat bouwen, vind je in ons assortiment verschillende vlonderplanken van hout, composiet of bamboe die hier zeer geschikt voor zijn. Welk materiaal het beste bij jou past, is deels een kwestie van smaak (zoals je hierboven al gelezen hebt), maar er zijn ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je de vlonderplanken aan gaat schaffen.
Voor vlonders in je tuin kun je het beste vlonderplanken gebruiken met een dikte van 2cm-2,4cm. Ga je voor een composiet vlonderplank? Dan kun je kijken naar de soort vlonderplank. Voor een vlonder in je tuin is een holle composiet vlonderplank;geschikt. Ga je veel zware meubels plaatsen op je vlonder? Dan kun je het beste voor semi-massieve composiet vlonderplanken gaan.
Ik ben op zoek naar een balkonvlonder of dakterras
Wil je graag een vlonder op je balkon of dakterras bouwen? Dan zijn er een paar zeer belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Voor een balkonvlonder kun je het beste holle composiet vlonderplanken of houten vlonderplanken met een dikte van 1,8cm-1,9cm gebruiken. Voor dakterrassen zijn massieve composiet vlonderplanken of houten vlonderplanken met een dikte van +2,5cm zeer geschikt.
Op balkons en dakterrassen heb je meer last van de gevolgen van extreme weersomstandigheden, zoals weinig ventilatie, slechte afwatering en extreme hitte. Daarom kun je het beste voor een dikke vlonderplank gaan, met eenb dikte van 2,5cm of meer. Deze zijn ook minder beïnvloedbaar voor deze extreme omstandigheden. Wanneer je een balkonvlonder of dakterras gaat bouwen, dien je je ook strikt aan de montage handleiding te houden, omdat je vlonder anders kan gaan scheuren of kromtrekken. Alle instructies voor het maken van een vlonder op een dakterras vind je op onze “dakterras maken” pagina.
Ik ben op zoek naar een aanlegsteiger
Wanneer je een vlonder gaat uitzoeken voor een aanlegsteiger, dan kun je ook het beste voor dikke en stevige vlonderplanken gaan. Dit houdt in dat in het geval van houten vlonderplanken een dikte van +2,5cm voldoende is en in het geval van composiet vlonderplanken je het beste voor massieve planken kunt gaan. Hoe dikker de vlonderplank, hoe sterker deze is. Ben je op zoek naar vlonderplanken die niet al te glad worden wanneer deze nat worden? Denk dan niet te snel dat je dan vlonderplanken met ribbels of groeven nodig hebt, want deze kunnen juist gladder zijn dan de vlonderplanken zonder groeven of ribbels. Het water blijft namelijk achter in de groeven en hierdoor heb je meer kans op uitglijgevaar. Het enige wat gladheid goed tegengaat, is goed onderhoud. Hoe je jouw vlonder het beste moet onderhouden lees je natuurlijk ook hier.
Let op: moet je palen de grond inslaan in het water? Vraag na bij jouw gemeente of dit zomaar mag, de kans is namelijk groot dat je hier een vergunning voor nodig hebt! Voor meer informatie over een aanlegsteiger vlonder of de instructies voor het bouwen van een aanlegsteiger ga je naar ons stappenplan steiger vlonder aanleggen.
Wat heb ik nodig naast de vlonderplanken?
Wanneer je een vlonder gaat bouwen, heb je natuurlijk veel meer nodig dan alleen je vlonderplanken. Er zit een verschil in de benodigdheden voor composiet vlonders en houten vlonders.
HomingXL's tip: bekijk onze composiet vlonder totaalpakketten, houten vlonder totaalpakketten en bamboe vlonder totaalpakketten. Voer in hoeveel meter of hoeveel vierkante meter vlonder je wilt gaan leggen en onze rekentool berekent automatisch hoeveel onderbalken, bevestigingsclips (composiet vlonderplanken) en hoeveel schroeven (houten vlonders) je nodig hebt.
Benodigdheden houten vlonder
Wanneer je jouw vlonderplanken boven grond/aarde gaat leggen, raden wij aan om een worteldoek te plaatsen onder de onderconstructie. Hierdoor groeit groen, zoals onkruid, niet tussen jouw vlonder.
Vlonderplanken kunnen niet direct op de grond geplaatst worden. Om de vlonder dus ‘zwevend’ boven de grond te plaatsen, heb je onderbalken nodig. Je begint en eindigt altijd met een onderbalk en de onderbalken dienen maximaal 30 cm uit elkaar te worden geplaatst. Een veel gebruikte onderbalk is een onderbalk van 4,5x6,8cm.
Ga je een vlonder op je balkon of dakterras leggen en is je dakbedekking dakleer (bitumen)? Dan heb je ook nog granulaattegels nodig om je dakleer te beschermen. Ook bij betonnen dakbedekking raden wij het aan om granulaattegels te gebruiken, zodat de afwatering niet gehinderd wordt.
Als je een schets van het vlonderterras hebt gemaakt, dan kan je deze nu aanvullen met piketpalen. Plaats de piket palen 40cm uit elkaar, zowel in de onderlinge breedte als de lengte (de tussenruimte voor de volgende ligger/onderbalk). Je begint altijd met één piketpaal voor elke ligger/onderbalk. We adviseren om de gepunte Azobe piketpalen te gebruiken.
Benodigdheden composiet vlonder
Voor de aanleg van composiet vlonders kun je dezelfde benodigdheden aanhouden als voor houten vlonders.
Om de zijkanten van een composiet vlonder mooi af te werken, heb je randafwerking nodig. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van hoe jouw vlonder geplaatst is. Alleen aan de ‘open’ kant van de vlonder, heb je randafwerking nodig.
Het bouwen van een vlonder
Het bouwen van een vlonder is een uitdagende klus, maar het is zeker geen onmogelijke klus. Met een beetje hulp van familie en/of vrienden, een goede voorbereiding en ons handige stappenplan is het zelfs voor de beginnende klusser heel goed te doen om zelf een vlonder te bouwen. Wanneer je een vlonder gaat bouwen, is de onderconstructie zéér belangrijk. Een goede onderconstructie zorgt er namelijk voor dat je vlonder lang mee gaat. Hou je dus echt aan onze montage voorschriften, want een verkeerd gelegde vlonder kan binnen één jaar al voor problemen zorgen en heeft ook invloed op de garantie van jouw vlonder.
De instructies voor het leggen van een houten vlonder en een composiet vlonder verschillen van elkaar. Let dus goed op dat je de goede instructie voor je hebt. Voor bamboe vlonders kun je de instructie voor het bouwen van houten vlonders gebruiken.
Lees hier de instructie voor het bouwen van houten vlonders.
Lees hier de instructie voor het bouwen van composiet vlonders.
Hoe onderhoud ik mijn houten vlonder?
Om een houten vlonder mooi te houden, heeft deze onderhoud nodig. Wij raden aan om je vlonder elk voorjaar en elk najaar te behandelen met een olie en/of beits. Hout kan namelijk vergrijzen en met goed onderhoud kun je dit proces vertragen. Ook beschermt een olie of beits tegen het rotten en tegen insecten. Voordat je jouw vlonder gaat oliën of beitsen, dien je hem goed schoon te maken. Dit kan met onze universele terrasreiniger. Schrob het goedje goed uit over de planken en spoel daarna goed af. Douglashout staat erom bekend om snel te vergrijzen. Gebruik daarom altijd een speciale Douglasolie om dit proces te vertragen. Ook voor bamboe zijn er speciale oliën. Voor hardhout raden wij onze hardhout olie aan.
Hoe onderhoud ik mijn composiet vlonder?
Veel mensen kiezen voor composiet, omdat het een zeer makkelijk te onderhouden materiaal is. Je hoeft composiet niet jaarlijks in de olie te zetten. Je kunt een composiet vlonder gemakkelijk schoon maken met een emmer water met een sopje en een bezem. Wil je jouw vlonder echt goed reinigen? Dan kun je hiervoor onze universele terrasreiniger gebruiken. Schrob het goedje met een bezem over de planken en spoel daarna goed na met water. Wanneer je jouw vlonder schoonmaakt, is helemaal afhankelijk van wanneer jij vindt dat hij schoongemaakt moet worden.
Heb je krasjes of brandvlekken op je vlonder? Dan kun je deze licht opschuren met een schuurpapiertje. Het opgeschuurde plekje zal in het begin qua kleur licht verschillen met de rest van de vlonder, maar dit kleurt binnen enkele weken helemaal bij. Voor meer tips over onderhoud en het schoonmaken van verschillende soorten vlekken, kun je onze “onderhoud en tips composiet vlonderplanken” pagina bekijken.