Veel gestelde vragen | Composiet vlonderplanken

HomingXL adviseert en helpt je graag bij het maken van een goede keuze:

Ik heb reeds composiet vlonderplanken besteld:

Zijn composiet vlonderplanken glad als ze nat worden?

Nee, ze blijven gewoon stroef. Dat is een van de vele voordelen en zeker het grootste pluspunt van composiet vlonderplanken. Daarom kan je er ook prima een looppad van maken in de tuin, of een vlonder rondom een zwembad.

Wat zit er in een composiet totaalpakket?

Bij totaalpakketten vul je het aantal vierkante meter in, dan ontvang je voldoende planken, onderbalken en bijbehorende middenclips en schroeven om van het geheel een vlonder te maken.

Wat zit er niet in een composiet totaalpakket?

Kijk je tegen de zijkanten en/of voorzijde van de vlonder aan, dan kan je dit netjes afwerken met randafwerkingen. Ook worteldoek raden we aan mee te bestellen bij een totaalpakket. Heb je een verband/patroon in je terrasontwerp, dan heb je extra onderbalken nodig. Duowood heeft ook nog hele handige begin- eindclips, wij raden aan deze mee te bestellen.

Kan ik de vlonderplanken plaatsen op mijn bestaande tegels?

Ja, dat kan heel goed. Een vlonder dient op een harde/stabiele ondergrond te worden geplaatst. Ligt je stenen tegelterras nog strak en recht, dan kan je hier gewoon een vlonderterras op plaatsen. Houdt wel rekening met een vlonderhoogte van 5 tot 6,5 cm, dat er nog genoeg hoogte is om je tuindeur te kunnen openen.

Kan ik het ook op een dakterras plaatsen?

Dat kan zeker, zorg voor goede ventilatie rondom de vlonder. Doordat de temperatuur op een dakterras hoger oploopt dan in de tuin, raden wij aan zwaardere onderbalken te gebruiken (bijvoorbeeld hardhout of aluminium) en de planken rondom goed vrij te houden.

Leg ik een vlonder in de lengte of in de breedte?

Er is geen goed of fout hierin. Let wel: montagevoorschrift zegt dat je afschot moet hebben in je planken, dus let hierop bij je keuze.

Hoe hoog is een vlonder?

De planken zelf zitten tussen de 2,1 en 2,5 cm dikte in. Maar een vlonderterras wordt altijd op onderbalken gelegd en deze zijn vaak rond de 4 cm hoog. Houdt dus rekening met in ieder geval 6 tot 6,5 cm hoogte.

Hoe zwaar is een vlonder?

Een holle vlonderplank weegt ongeveer 17 kg per m2, een massieve plank ongeveer 28 kg per m2. [meer info]

Hoe warm worden composiet vlonderplanken in de zon?

Op een zonnige dag worden composiet vlonderplanken vrij warm. Vooral donker antraciete planken is wellicht te warm voor blote voetenTrekken composiet vlonderplanken krom?

Vlonderplanken leg je niet los in de tuin. Deze zitten gemonteerd door middel van clips op een onderconstructie, hierdoor blijven de planken recht. Let wel: Verzakt een deel van het terras, dan houden de vlonderplanken dat niet tegen, zorg dus voor een sterke en stabiele ondergrond. Bekijk hiervoor onze montage pagina.

Werken de planken? (krimp / uitzetten)

Elk materiaal krimpt en zet uit onder invloed van hoeveelheid vocht/temperatuur. Een composiet vlonderplank van 5 meter lang kan 1 tot 2 cm krimpen/uitzetten. Dit is niet erg, omdat vlonderplanken als het ware geklemd zitten met bijbehorende clips, kunnen de vlonderplanken in de lengte 'vrij bewegen'. Houdt daarom altijd rondom een aantal centimeters vrij, zie ook onze montagehandleidingen.

Verkleuren composiet vlonderplanken?

Composiet terrasplanken zijn zeer kleur- en tintvast. De planken zijn door- en door dezelfde kleur. Echter kunnen donker antraciet planken een kleine tint lichter worden door de invloed van de zon. Dit gebeurt na 1 of 2 zomers, daarna blijft de kleur constant.

Kan ik er zware tuinmeubels op zetten?

Dat kan zeker. Mocht je zware plantenbakken hebben die je niet alleen kan tillen, monteer dan extra onderbalken om de vlonderplanken extra te ondersteunen.