Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Veel gestelde vragen over composiet vlonderplanken

Wat is composiet?

Composiet is een product waarvan de basis gevormd wordt door een menging van houtvezel en een thermoplastische kunststof.

Composiet, ook wel WPC (wood plastic composite) of HKC (hout kunststof composiet) genoemd, kun je zien als een mooie middenweg tussen kunststof en hout. Het heeft dezelfde natuurlijke uitstraling van hout, maar de duurzaamheid en het gemak van kunststof.

Composiet vlonderplanken zijn een wereld van verschil wanneer je ze vergelijkt met houten vlonderplanken. Omdat we merken dat er vaak nogal wat verwarring en misverstanden zijn over composiet vlonderplanken en, hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Zit jouw vraag er niet tussen? Bekijk dan bijvoorbeeld onze uitgebreide pagina over wat composiet precies is, het verschil tussen holle, massieve en semi-massieve composiet vlonderplanken en de pagina “Hoe onderhoud je jouw composiet vlonder?”. Mocht je hier je vraag nog niet tussen vinden, neem dan contact met ons op. Onze experts helpen je graag verder!

Zijn composiet vlonderplanken glad als ze nat worden?

Nee, ze blijven gewoon stroef. Dat is één van de vele voordelen en zeker het grootste pluspunt van composiet vlonderplanken. Daarom kan je er ook prima een looppad van maken in de tuin. Ook zijn composiet vlonderplanken ideaal om te gebruiken als vlonder rondom een zwembad.

 

Wat zit er in een composiet totaalpakket?

Bij composiet vlonder totaalpakketten vul je het aantal vierkante meter in, dan ontvang je voldoende planken, onderbalken en bijbehorende middenclips en schroeven om van het geheel een vlonder te maken. Je hoeft dus geen losse clips of schroeven bij te bestellen! Wij rekenen voor je uit wat je nodig hebt, zodat jij je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.

Wat zit er niet in een composiet totaalpakket?

Kijk je tegen de zijkanten en/of voorzijde van de vlonder aan, dan kan je dit netjes afwerken met randafwerkingen. Ook raden we het aan een worteldoek mee te bestellen bij een composiet vlonder totaalpakket. Een worteldoek gaat de groei van onkruid tegen, maar is wel waterdoorlatend. Heb je een verband/patroon in je terrasontwerp, dan heb je extra onderbalken nodig. DuoWood heeft ook nog hele handige bevestigingsclips, wij raden aan deze mee te bestellen.

Composiet vlonder Composiet vlonderplanken Inspiratie composiet vlonder

Kan ik de vlonderplanken plaatsen op mijn bestaande tegels?

Ja, dat kan heel goed. Een vlonder dient op een harde/stabiele ondergrond te worden geplaatst. Ligt je stenen tegelterras nog strak en recht, dan kan je hier gewoon een vlonderterras op plaatsen. Houdt wel rekening met een vlonder hoogte van 5 tot 6,5 cm, zodat er nog genoeg hoogte is om je tuindeur te kunnen openen.

Kan ik het ook op een dakterras plaatsen?

Dat kan zeker, zorg voor goede ventilatie rondom de vlonder. Doordat de temperatuur op een dakterras hoger oploopt dan in de tuin, raden wij aan zwaardere onderbalken te gebruiken (bijvoorbeeld hardhout of aluminium) en de planken rondom goed vrij te houden.

Leg ik een vlonder in de lengte of in de breedte?

Er is geen goed of fout hierin. Let wel: montagevoorschrift zegt dat je afschot moet hebben in je planken, dus let hierop bij je keuze.

Voorbeeld composiet terras
Inspiratie van een mooie composiet vlonder
Composiet vlonderplank

Hoe hoog is een vlonder?

De planken zelf zitten tussen de 2,1 en 2,5 cm dikte in. Maar een vlonderterras wordt altijd op onderbalken gelegd en deze zijn vaak rond de 4 cm hoog. Houdt dus rekening met in ieder geval 6 tot 6,5 cm hoogte.

Hoe zwaar is een vlonder?

Een holle vlonderplank weegt ongeveer 17 kg per m2, een massieve plank ongeveer 28 kg per m2.

Hoe warm worden composiet vlonderplanken in de zon?

Op een zonnige dag worden composiet vlonderplanken vrij warm. Vooral op donkere (antraciete) planken is het niet aan te raden om op blote voeten te lopen wanneer de zon hier al een tijd vol op schijnt. Deze kunnen dan erg warm worden.

Trekken composiet vlonderplanken krom?

Vlonderplanken leg je niet los in de tuin. Deze zitten gemonteerd door middel van clips op een onderconstructie, hierdoor blijven de planken recht. Let wel: Verzakt een deel van het terras, dan houden de vlonderplanken dat niet tegen, zorg dus voor een sterke en stabiele ondergrond. Bekijk hiervoor onze montage pagina.

Werken de planken? (krimp / uitzetten)

Elk materiaal krimpt en zet uit onder invloed van hoeveelheid vocht/temperatuur. Een composiet vlonderplank van 5 meter lang kan 1 tot 2 cm krimpen/uitzetten. Dit is niet erg, omdat vlonderplanken als het ware geklemd zitten met bijbehorende clips, kunnen de vlonderplanken in de lengte 'vrij bewegen'. Houdt daarom altijd rondom een aantal centimeters vrij, zie ook onze montagehandleidingen.

Verkleuren composiet vlonderplanken?

Composiet terrasplanken zijn zeer kleur- en tintvast. De planken zijn door- en door dezelfde kleur. Echter kunnen donker antraciet planken een kleine tint lichter worden door de invloed van de zon. Dit gebeurt na 1 of 2 zomers, daarna blijft de kleur constant.

Kan ik er zware tuinmeubels op zetten?

Dat kan zeker. Mocht je zware plantenbakken hebben die je niet alleen kan tillen, monteer dan extra onderbalken om de vlonderplanken extra te ondersteunen.

Is het ook mogelijk om mijn composiet vlonder aan te laten leggen?

Ja, dit is zeker mogelijk. Wij werken samen met een montage partner die de composiet vlonderplanken professioneel voor je kan monteren. Meer informatie over het proces van de montage eb/of het reserveren van de vlonder montage, lees je op onze "vlonder laten aanleggen" pagina.

 

Enkele referentieprojecten