Stormschade schuttingen

Stormschade schutting... En nu?

In de meeste gevallen beschermt een schutting je tegen de overlast van wind in de tuin. Echter hebben we in Nederland een aantal keer per jaar te maken met storm of andere heftige weersverschijnselen. Onverwachte valwinden of stormen kunnen in een korte tijd schade veroorzaken, bijvoorbeeld aan je schutting. Hoe vervelend dit is, ben je in de meeste gevallen wel verzekerd voor stormschade. Maar is je schutting verzekerd bij stormschade? Je leest het hieronder!

Stormschade schutting welke verzekering?

Is je schutting beschadigd door de storm? Dan valt schutting onder stormschade en kun je hiervoor verzekerd zijn. Er is geen speciale stormschade schutting verzekering, stormschade schutting valt onder een opstalverzekering. Voor koopwoningen met een hypotheek is een opstalverzekering verplicht. Deze verzekering is er voor alle zaken die vastzitten aan je woning of op jouw grond staan. Naast je woning vallen hier dus ook je schuur, tuinhuis, overkapping en schutting onder. Bij een opstalverzekering heb je te maken met een eigen risico, in de meeste gevallen ligt het eigen risico bij stormschade tussen €200,- en €500,-.

Stormschade schutting huurwoning

Bij huurwoningen is het echter een ander verhaal. Als je een woning huurt, hoef je geen opstalverzekering af te sluiten, aangezien de eigenaar van de huurwoning verantwoordelijk is bij schade door een onverwachte gebeurtenis. Bij stormschade kun je het best contact opnemen met de verhuurder. De verhuurder moet ervoor zorgen dat de schade wordt hersteld en vergoed, maar doet dit vaak wel via een opstalverzekering. Wacht daarom met opruimen en herstellen tot de verzekeraar op de hoogte is.

Er is echter één uitzondering: heb je als huurder zelf de schutting neergezet en betaald? Dan kan de schade verzekerd zijn met een eigen inboedelverzekering.

Wat te doen bij stormschade schutting?

Hier is een stappenplan dat je kunt volgen als je verzekerd bent en je schutting stormschade heeft opgelopen:

1. Maak duidelijke foto's van de schade voor je begint met opruimen. Zorg ervoor dat je de datum en het tijdstip noteert waarop de storm heeft toegeslagen.

2. Neem contact op met je verzekeraar om te zien wat er gedekt wordt en wat je moet doen om een claim in te dienen.

3. Vul het schadeformulier van je verzekeraar in en stuur het op samen met de foto's die je hebt gemaakt.

4. Wacht op de reactie van je verzekeraar en volg de instructies die je krijgt.

5. Laat de schade repareren door een professionele reparateur en bewaar de rekening.

6. Stuur de rekening naar je verzekeraar om terugbetaling te vragen. .

Het is belangrijk om schade zo snel mogelijk te repareren om verdere schade te voorkomen. Houdt er rekening mee dat de procedures kunnen verschillen afhankelijk van de verzekeraar en de polisvoorwaarden.

Gedeelde schutting

Als je de schutting deelt met je buren, zijn jullie samen verantwoordelijk voor de schutting. Jullie moeten beide een deel van de vergoeding regelen. Je kunt maximaal de ene helft van de kosten vergoed krijgen op jouw opstalverzekering en de andere helft loopt via de verzekering van je buren.

En dan... een nieuwe schutting!

Als het dan eindelijk tijd is om een nieuwe schutting uit te zoeken, hebben wij alvast op een rijtje gezet uit welke soorten schuttingen je kunt kiezen.